KLARIĆ O NAJAVI VLADE

'Sto kuna umirovljenicima je legalna pljačka'

09.09.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Zlatko Klarić, koordinator Bloka umirovljenici zajedno, kazao je danas da je najava o jednokratnoj isplati 100 kuna umirovljenicima legalna zakonska pljačka hrvatskih umirovljenika

'Umirovljenicima je svaka kuna dragocjena i trebaju uzeti i darovanih im sto kuna, no mislim da je to sramotno i ponižavajuće.

Prema bankovnim indeksacijama, svaki umirovljenik je mjesečno zakinut za60,7 kuna, što u dvije godine, koliko nije rađeno usklađivanje mirovine,iznosi 1.400 kuna. Drugim riječima, oteli su 1.400 kuna, a sada prijeizbora blagonaklono daju ponižavajućih 100 kuna', naglasio je Klarić i dodao da su mirovine zamrznute već dvije godine.

Prema njegovim riječima, prosječna mirovina lani je iznosila 2.177 kuna, a ove godine iznosi 2.157 kuna, što je pad od jedan posto.

'Životni troškovi u istom periodu porasli su prema statistici 6,7 posto, ali je njihovo povećanje realno i za 10 posto.Tragično je da 51 posto (570.000) hrvatskih umirovljenika prima prosječno 1.259 kuna mirovine, a 80 posto umirovljenika prima prosječnu mirovinu od 2.569 kuna', poručio je Klarić

U Bloku smatraju da bi Vlada one koji su joj se dodvoravali i kojima je dala povlaštene mirovine sada trebala staviti na svoj budžet.

'Tek će tada umirovljenici dobro živjeti. Braniteljske, saborske i slične mirovine Vlada bi trebala staviti na svoj budžet, a ne na budžet mirovinskog osiguranja', zaključio je Klarić.