RIJEČ STRUČNJAKA

Što kaže znanost o teorijama zavjere oko 11. rujna?

11.09.2010 u 08:41

Bionic
Reading

Ima li istine u teorijama zavjere prema kojima su napadi na SAD 11. rujna 2001. režirani ili namjerno dopušteni? Što o tome kažu znanost i stručnjaci?

Jedno istraživanje provedeno 2006. godine pokazalo je kako više od 30 posto Amerikanaca sumnja da su federalne vlasti na neki način sudjelovale u terorističkom napadu ili da nisu ništa poduzele kako bi ih spriječile

jer im je trebalo opravdanje za pokretanje rata na Bliskom istoku.

National Geographic je u kolovozu 2009. objavio zanimljiv dokumentarac koji teorijama zavjere suprotstavlja znanstvena tumačenja (dostupan je i na YouTubeu), a sličan pregled predstavljen je i u novom broju ovog popularnog časopisa. Predstavljamo vam ključne teorije i odgovore stručnjaka na njih.

Urušavanje Blizanaca

Teorija zavjere: Graditelji tornjeva predvidjeli su mogućnost zrakoplovne nesreće te su ih konstruirali tako da mogu podnijeti udar Boeinga 707. Temperatura u tornjevima Svjetskog trgovačkog centra nikako nije mogla biti toliko visoka da se konstrukcija rastali i uruši kako se to vidjelo na dokumentarnim snimkama napada.

Odgovor znanosti: Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue zajedno sa stručnjacima iz Američkog društva civilnih inženjera odlučili su provjeriti službenu priču prema kojoj je urušavanje izazvalo sagorijevanje goriva zrakoplova koji je udario u toranj. Izgradili su model sjevernog tornja i zrakoplova Boeing 767. Simulacija je pokazala da su u sudaru stradali glavni stupovi te da je vatra toliko omekšala konstrukciju da nije mogla nositi teret građevine.

Centar za testiranje materijala (EMRTC) dizajnirao je eksplozive kako bi provjerio djelovanje zapaljenog goriva na čelik. U simulaciji je koristio ogoljene stupove čelika jer je Nacionalni institut za standarde i tehnologiju utvrdio kako je veći dio protupožarnog materijala bio izbijen u udaru zrakoplova. Samo dvije minute nakon zapaljenja goriva temperatura je u modelu narasla na oko 1100 stupnjeva Celzija, a raspad strukture započeo je za manje od četiri minute.

Teorija zavjere: Urušavanje je izazvala kontrolirana eksplozija.

Odgovor znanosti: Filmska ekipa snimila je rušenje zgrade koledža kako bi ispitala sve potrebne predradnje. U prvom koraku sa stupova su skinuti svi materijali kojima su bili obloženi kako bi se eksploziv postavio izravno na čelik. U Svjetskom trgovačkom centru bilo je čak 47 stupova koje je trebalo na sličan način pripremiti. Kako bi presjekao čelične stupove, tim za rušenje koristio je posebnu napravu koja izaziva imploziju i stvara struju tekućeg bakra koja reže čelik. Takvo rušenje ostavilo bi za sobom jasne tragove kakvi nisu pronađeni na Ground Zerou.

Teorija zavjere: U rušenju Blizanaca korišten je termit, pirotehnički materijal sastavljen od metalnog praha i metalnog oksida koji izaziva aluminotermičku reakciju, sporo sagorijeva i stvara velike količine toplinske energije, a teško mu je ući u trag.

Odgovor znanosti: Tragovi termita koji su navodno pronađeni u prašini nakon napada na tornjeve mogli su nastati i u kontroliranom rušenju i u otapanju zrakoplova, a bilo bi nemoguće utvrditi koje je njegovo pravo porijeklo. EMRTC je osim toga napravio eksperiment koji je pokazao kako termit ne bi uspio rastopiti čak ni znatno manje stupove od onih koji su korišteni u gradnji Svjetskog trgovačkog centra.

Napad na Pentagon

Prema službenoj priči, otmičari su putnički zrakoplov upotrijebili za napad na zgradu sjedišta američkog ministarstva obrane poznatu kao Pentagon. Sveučilište Purdue napravilo je vizualnu simulaciju sudara koja je pokazala kako bi tijela žrtava u udaru bila odgurnuta jedna od drugih baš kao što se dogodilo u pravom napadu. EMRTC je potom u model građevine ispalio projektil sličan zrakoplovu. U strukturi je nastala rupa nalik na onu koja je nastala u napadu.

Teorija zavjere: Pentagon je napadnut bombom ili pogođen raketom.

Odgovor znanosti: EMRTC je postavio eksploziv u model Pentagona i usporedio rezultate sa snimkama napravljenim nakon napada. Rezultati su bili različiti. Eksploziv je raznio strukturu od mjesta eksplozije, a u njoj su potpuno razoreni podovi i zidovi. Razneseni dijelovi nisu odgovarali onima na fotografijama.