PET TEORIJA

Što je supertajna letjelica dvije godine radila u svemiru?

21.10.2014 u 12:29

Tajanstvena letjelica X-37B
Bionic
Reading

Nakon što je provela gotovo dvije godine na tajnoj misiji u Zemljinoj orbiti, misteriozna američka vojna svemirska letjelica X-37B nedavno je sletjela u zračnu bazu Vandenberg u Kaliforniji

Raketoplan X-37B, poznat i kao Orbitalno pokusno vozilo (OTV), aterirao je 17. listopada nakon trećeg u nizu eksperimentalnih letova koji je trajao 675 dana. Prva misija lansirana 2010. trajala je 225 dana, a druga 469.

No kako to obično biva, misije zavijene debelim velom tajne pokrenule su cijeli niz teorija o stvarnoj ulozi X-37B. Ovdje vam predstavljamo neke od najpopularnijih.

Nadzor

Mada američka vojska u Zemljinoj orbiti ima brojne satelite, neki smatraju da bi X-37B mogao biti opremljen tehnološki naprednim uređajem za nadzor nad određenim područjima našeg planeta.

ExtremeTech.com piše da X-37B vjerojatno nosi prototip uređaja za špijuniranje Bliskog istoka i drugih osjetljivih geopolitičkih područja.

Kakvu prednost za ovakve potrebe ima X-37B u odnosu na uobičajene satelite?

Business Week piše da bi se mogao lakše i brže seliti u područja od interesa, međutim neki stručnjaci ističu da je takvo što malo vjerojatno, jer bi u velikim manevrima prebrzo potrošio gorivo.

Svemirski bombarder

Teoretičarima zavjera najdraža je ideja ta da bi X-37B mogao biti svemirski bombarder. No Popular Mechanics odbacuje ovu teoriju kao vrlo neuvjerljivu. Stranica navodi bivšeg znanstvenika vojnog zrakoplovstva Marka Lewisa, profesora na University of Maryland, koji ističe da bi letjelica za promjene u orbitalnim pozicijama potrebne za zauzimanje položaja nad ciljevima brzo trošila ograničene količine goriva.

Djelovanje na druge satelite

Prema jednoj od teorija X-37B bi mogao biti oružje nalik na ona iz filmova o Jamesu Bondu – mogao bi uklanjati satelite koji smetaju američkim vlastima. No i ta je ideja jako nategnuta osim ako letjelica nema neki mehanizam kojim bi takve zadatke mogla obavljati s velikih udaljenosti bez puno micanja.

'Takve aktivnosti bilo bi vrlo lako povezati s američkim vlastima jer vlade i amateri mogu lako pratiti X-37B', piše Daily Beast

Špijuniranje Kineske svemirske postaje

Nedugo prije lansiranja X-37B, BBC i časopis Spacefllight Magazine objavili su izvješća prema kojima orbita letjelice prolazi dovoljno blizu kineske svemirske postaje Tiangong da može pratiti radove na njoj. Međutim, svemirski analitičar Jim Oberg za BBC je objasnio zašto bi takvo što bilo neizvedivo.

'U područjima u kojima se njihove putanje ukrštaju one prolaze jedna pored druge brzinama koje se mjere tisućama metara u sekundi. Svako promatranje jedne letjelice iz druge bilo bi nemoguće', rekao je Oberg.

Postavljanje špijunskih satelita

Prema jednoj od popularnih teorija X-37B ne napada tuđe satelite, već postavlja američke. U svojoj misiji 2011. letjelica je iznova i iznova prolazila nad istim dijelovima Zemlje slično kao sateliti. To znači da je na istoj putanji mogla postaviti manje sonde. U izvješću objavljenom u New York Timesu nekoliko astronoma amatera ustvrdilo je da je raketoplan svaka četiri dana prolazio nad istim područjem što bi se moglo očekivati od satelita za nadzor.

X-37B je manja, bespilotna, robotizirana kopija legendarnih šatlova poput Discoveryja duga 8,8 metara. Na službenim stranicama američkog zrakoplovstva piše da je namijenjena testiranju različitih tehnologija višestruko upotrebljivih letjelica. Pentagon je više puta odbacio ideje da bi raketoplan mogao biti sofisticirano oružje, no priznao je da bi se mogao koristiti kao pripomoć standardnom vojnom zrakoplovstvu.