KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ U ZAGREBU

Što je otkrila najmoćnija žena NATO saveza?

19.12.2011 u 19:28

Bionic
Reading

Zamjenica glavnog tajnika NATO-a za javne politike Kolinda Grabar Kitarović, ujedno i bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova te veleposlanica u Washingtonu, danas je na Sveučilištu VERN održala predavanje zainteresiranim studentima

Kolinda Grabar Kitarović zaposlila se u Ministarstvu vanjskih poslova još u siječnju 1993. godine. Prošla je sve stupnjeve karijernog napredovanja u MVP-u, postavši u prvoj vladi Ive Sanadera i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija. Nakon toga je bila i hrvatska veleposlanica u Washingtonu, dok je trenutno zaposlena kao najmoćnija žena u NATO-savezu, na poziciji pomoćnice glavnog tajnika za javnu diplomaciju.

Grabar Kitarović je danas gostovala pred studentima VERN-a, kojima je govorila o svojem poslu u NATO-u, ciljevima i djelovanju Saveza, te povezanosti članstva u NATO-u s ulaskom u Europsku uniju. Kitarović je na početku izlaganja konstatirala da NATO 'više nije hladnoratovski savez', nego se mijenjao 'kako su se mijenjale i ugroze' u 21. stoljeću.

Među njima su, istaknula je Grabar Kitarović, svakako međunarodni terorizam na prvom mjestu, ali i cyber napadi, piratstvo, onečišćenje okolišna i razni drugi sigurnosni izazovi. NATO se trenutno nalazi u vojnim operacijama na tri svjetska kontinenta, a u novu fazu razvoja trebao bi ući na velikom samitu u ljeto 2012. godine, koji će se održati u Chicagu. Tada će se vidjeti što je od dgovorenog ostvareno te kako bi NATO trebao dalje.

Jedan od najosjetljivijih odnosa koji NATO ima jest onaj s Rusijom, a Kolinda Grabar Kitarović je naglasila kako ga 'želi produbljivati'. NATO osim vojnog saveza želi sve više postajati i 'platforma za razmjenu sigurnosnih ideja', a jedan od glavnih zadataka pomoćnice glavnog tajnika za javnu diplomaciju baš i jest 'promicati novi NATO', objasnila je Kitarović.

Ona je objasnila i kako njen posao nije biti 'super cenzor' za NATO, nego da već postoji i uspješna suradnja medija poput CNN-a i televizije koju je pokrenuo NATO. 'Nema rezanja, želimo prikazati što više različitih mišljenja', jamči Grabar Kitarović te napominje da su novinari NATO TV-a 'u mogućnosti doći na lokacije na koje drugi novinari još ne mogu'.

Kao visokopozicionirana diplomatkinja, koja je u svakodnevnom kontaktu s najmoćnijim svjetskim vođama, Kolinda Grabar Kitarović nije propustila spomenuti da je za hrvatski vanjskopolitički položaj jako važno i savezništvo sa SAD-om, 'bez kojeg ne bi bilo deblokiranja pregovora s EU i dogovora sa Slovenijom'. Zamjenica glavnog tajnika NATO-a smatra i da se na primjeru Libije, 'u kojoj je spriječena neka nova Srebrenica', odlično vidi smisao ovog saveza, kojemu je trebalo samo šest dana da se odluči na djelovanje, za što je imao i lokalnu, arapsku podršku.

Kada je riječ o 330 hrvatskih pripadnika ISAF-a, odnosno NATO-snaga u Afganistanu, Grabar Kitarović je rekla kako se s njima sastala, te da je posebice raduje njihov angažman na opismenjavanju lokalnog stanovništva. Zanimljiv podatak u tom kontekstu je da se u Afganistanu kao sredstvo informiranja najviše koristi radio, jer svi imaju radio prijamnike, a televizija se baš i ne gleda izvan većih gradova. Kolinda Grabar Kitarović ističe da NATO planira do konca 2014. prepustiti brigu o sigurnosti lokalnim snagama te će se onda afganistanska tranzicija smatrati uspješnom.

Kitarović je također rekla da je 'EU trenutno zasićena proširenjem', između ostaloga i zbog ekonomske krize, te da je Hrvatska 'morala ispuniti mnogo više mjerila za ulazak u EU u odnosu na druge'. Najbolnije pitanje je ono o restrukturiranju brodogradilišta, 'koje je ostavljeno novoj vladi'.