PUCANJ U PRAZNO

Što je država dosad oduzela moćnima?

12.11.2014 u 09:24

Bionic
Reading

Pompozne najave kako će država moćnima koji su se teško ogriješili o zakon oduzimati imovinu, bile su tek šuplja priča. Od 2011. do danas, prema podacima koje smo dobili od Državnog ureda za upravljanje imovinom (DUUDI) dobrovoljno ili ovrhama država je naplatila imovinsku korist od nepunih 5,27 milijuna kuna

Samo sedam nekretnina trajno je preneseno na državno upravljanje i korištenje Ministarstvu socijalne politike i mladih, jedan osobni automobil prodan je na javnom natječaju, a jedan je darovan Centru za rehabilitaciju. Jedan teretni automobil ekološki je zbrinut, uz uplatu naknade državnom proračunu, informatička i kuhinjska oprema darovana je Domu za psihički bolesne, a Crvenom križu dano je medicinsko pomagalo.

Uzmemo li u obzir još da je upravo istekao rok za prijavu na DUUDI-jev oglas o prodaji 24 zlatna predmeta (procjena 43,1 tisuću kuna), muškog sata (procjena 500 kuna) i tehnički neispravnog srebrnog Mercedesa CLK 200 iz 2000. godine (procjena 16.000 kuna), što se tiče upravljanja nezakonito stečenom oduzetom imovinom u RH, to bi bilo sve.

Štoviše, nešto je od oduzete imovine DUUDI morao i vratiti - do danas je vraćeno pet automobila, dva plovila i jedna motocikl temeljem pravomoćnih sudskih odluka. DUUDI trajno raspolaže imovinom koju sudovi oduzmu osuđenicima, a privremeno upravlja onom koja se privremeno zamrzne optuženicima.


Da stvar bude gora, DUUDI ima i značajne troškove zbog čuvanja privremeno oduzete imovine, pa su oni u 2013. iznosili 230 tisuća, a procjenjuje se kako će u 2014. iznositi oko 227 tisuća kuna.

Brojke su ipak nešto bolje kad je riječ o privremeno oduzetoj imovini, jer upravljaju, kako kažu, sa 479 raznih nekretnina, poslovnim udjelima u tri d. o.o .-a i jednom d. d.-u te 1.100 umjetničkih djela. Među ovih 1.100 umjetničkih djela su slike, arhivski materijal, skulpture, knjige i ostale umjetnine. Kad je riječ o umjetninama, u najvećem broju se radi o umjetninama privremeno oduzetim Ivi Sanaderu, Nadanu Vidoševiću i Vladimiru Zagorcu.

DUUDI privremeno upravlja i s četiri privremeno oduzeta automobila, tri motocikla i dva plovila. Prema raspoloživim podacima, 'blokirana' imovina, to jest imovina za koju postoji zabrana otuđenja/opterećenja, a koja nije DUUDI-ju dana na čuvanje i upravljanje sastoji se od 15 automobila, šest brodica, dva motocikla i jednog teretnog vozila.

Iako smo tražili i imena onih kojima je imovina trajno ili privremeno oduzeta i dana na upravljanje Državnom uredu za upravljanje imovinom, odgovor nismo dobili.

Srbija bolje oduzima i bolje upravlja

Direkciju za upravljanje oduzetom imovinom Srbija je osnovala prije Hrvatske i ona daleko bolje posluje. Oduzeli su nezakonito stečenu imovinu 350 osoba i 27 tvrtaka, a prema podacima objavljenima u srpskim medijima, mjesečno od upravljanja privremeno oduzetom imovinom ostvaruju prihode od 100.000 eura. Riječ je o 50 kuća, 232 stana, dvije poslovne zgrade, šest stambeno-poslovnih zgrada, 368 automobila, 65 lokala, 66 garaža, tri apartmana na Zlatiboru, 40 ha kamenoloma, 33 ha poljoprivrednog zemljišta, dvije benzinske pumpe, šleperom, 20 kamiona, auto cisternom, 29 umjetničkih slika, tri autobusa, rimski novčići... Na upravljanje im je dano i 27 tvrtaka, četiri hotela, pet restorana, jedna autobusna stanica, pa čak i 2/3 sindikalnog odmarališta u Hrvatskoj.