ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE

Što je DORH radio u javnim poduzećima?

06.10.2009 u 11:45

Bionic
Reading

Iza zatvorenih vrata zasjeda Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a očekuje se odgovor na pitanje što je DORH riješio u javnim poduzećima (HC, HAC, HŽ, HEP)

U HEP-u se kriminalistički obrađuje desetak ugovora kojima je državni proračun oštećen za više od milijardu eura. Od desetak ugovora, koji se obrađuju, najveći su lanjska kupnja električne energije po najvišoj cijeni na tržištu od 83 eura po MWh te preprodaja kupljene struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju po 20 eura za MWh.

Istražuje se i kupnja trafostanica od HAC-a (vrijednosti 300 milijuna kuna) koje se ne mogu vlasnički uknjižiti. Istražuju se i ugovori o zapošljavanju koji dokazuju vladavinu nepotizma te ugovori o pružanju intelektualnih usluga koje je HEP sklapao s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu. Otkriveno je i da je Rade Buljubašić primao plaću od HEP-a iako je radio u središnjici HDZ-a te da mu je ta tvrtka omogućila kupnju stana ispod tržišne cijene.

Iz afere u aferu

Revizija Ministarstva za 2007. pokazala je da nije jasno u što je HŽ utrošio velik dio državnih subvencija. Najveća su im bila ulaganja u dugotrajnu imovinu u iznosu od 677 milijuna kuna. Što se krije iza dugotrajne imovine, može pokazati samo revizija HŽ-a, koja nije obavljena. Godine 2007. HŽ s Ministarstvom nije imao potpisan ugovor o načinu korištenja subvencije pa su je trošili kako su htjeli. Prošle godine ugovor su potpisali, a jesu li ovaj put računi čisti, pokazat će revizija subvencija za 2008. koja je u tijeku.

USKOK provodi i opsežnu istragu o pranju novca. Sumnja se da je HŽ-ova tvrtka AGIT preko off shore tvrtki godinama plaćala nepostojeće fakture. Država je, prema prvim procjenama, oštećena za gotovo 25 milijuna kuna. Županijsko državno odvjetništvo prikuplja i obavijesti slijedom dostavljenih informacija vezano uz medijske napise da je HŽ u pet godina potrošio gotovo 10 milijuna eura na uvođenje mobilnih uređaja za prodaju karata u vlaku kojima se nikad nisu koristili.

Fiktivno zapošljavanje

Policija istražuje i slučaj navodnoga fiktivnog zapošljavanja u HAC-u. Riječ je o Josipu Pocrniću koji je navodno zaposlen kao vozač u Sektoru za održavanje u Brinju. Koristio se službenim automobilom do siječnja ove godine i navodno nije dolazio na posao osim kada bi došao po naknadu za gorivo i plaću od 5000 kn.