SUĐENJE ZA FIMI MEDIJU

Što imaju reći oni koji su priznali krivnju

17.04.2012 u 09:18

Bionic
Reading

Suđenje HDZ-u, bivšem predsjedniku te stranke Ivi Sanaderu i nekadašnjim stranačkim dužnosnicima u slučaju Fimi media nastavit će se ispitivanjem optuženika koji su priznali da su državnim novcem punili HDZ-ov crni fond. Sudsko vijeće odlučit će hoće li se njihovi iskazi pročitati ili će se pogledati snimke ili će iskazivati u sudnici

Krivnju su priznali bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak te predstavnica te tvrtke Marica Ivanković. Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli 87,8 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan i obrana HDZ-a koji tvrde da je crni fond nastao bez znanja stranačkih tijela.

Obrana Ive Sanadera nije htjela držati uvodni govor. Čeka da tužiteljstvo iznese dokaze. Sanaderov branitelj Čedo Prodanović smatra da imaju pravo na naknadnu pamet. I Mačekova obrana najavila je da će uvodne govore održati nakon što tužiteljstvo izvede dokaze, pri čemu zadržava pravo i da eventualno odustanu od pojedinih dokaza.

HDZ-ov odvjetnik kazao je da će stranka dokazati da je crna blagajna nastala izvan strukture stranke te da su postojala dva sustava odlučivanja. 'Dokazat ćemo da je glavni tajnik HDZ-a odgovorna osoba za financijske poslove unutar stranke. Predsjedništvo nije bilo upoznato s tim. Ako su djela činjena, mogla su biti činjena jedino u funkciji premijera, a ne predsjednika stranke', kazao je odvjetnik Davor Budin.