ŠTO BRŽA RATIFIKACIJA

Što Hrvatska može očekivati od Danske na čelu EU?

02.01.2012 u 18:27

Bionic
Reading

Njemačka radiotelevizijska postaja Deutsche Welle (DW)u svojem je hrvatskom programu u ponedjeljak objavila veliku temu o tome što će Danska, koja je 1. siječnja preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, donijeti Hrvatskoj, regiji i Europi, nakon što će poljsko predsjedanje ostat u 'trajnom pozitivnom sjećanju' jer je pri njegovom kraju Hrvatska potpisala ugovor o pristupanju EU

U dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, dopisnik DW-a iz Bruxellesa ocjenjuje da će Zagrebu prvih šest mjeseci 2012. biti 'zanimljivo i napeto' zbog referenduma 22. siječnja, ali i početka procesa ratifikacije pristupnog ugovora u parlamentima zemalja članica Europske unije.

Autor podsjeća da su Danci najavili da žele biti 'most iznad uzburkanih voda' osobito između zemalja eurozone i ostalih članica Europske unije, pa ocjenjuje mogućim da Danska preuzme i ulogu zemlje koja će poticati na što bržu ratifikaciju ugovora s Hrvatskom.

Novinar podsjeća da će Europska komisija prvo izvješće temeljeno na monitoringu ispunjavanja preuzetih hrvatskih obveza objaviti na proljeće, sredinom danskog predsjedanja, ali smatra da je nemoguće predvidjeti koliko će sama Danska sudjelovati u monitoringu.

Poglavlje o Hrvatskoj autor zaključuje konstatacijom da će danski ministri zasigurno na početku svakog sastanka pozdraviti svoje nove hrvatske kolegice i kolege ministre, 'a na članovima nove hrvatske vlade je da se što bolje uklope, da steknu što više iskustva i da u Europsku uniju unesu i sve teme, probleme i zahtjeve koje se tiču i hrvatskih građana i njihovih interesa u zajedničkoj Europskoj uniji'.