GOSPODARSKI FORUM

Što Hrvatska moža naučiti od Slovačke?

11.07.2012 u 20:17

Bionic
Reading

Postoje brojne mogućnosti za suradnju hrvatskih i slovačkih tvrtki, posebice u području energetike, infrastrukture, automobilske industrije, strojogradnje, proizvodnje tramvaja, cestogradnje, zaštite okoliša, prometa i turizma, istaknuto je na današnjem Hrvatsko-slovačkom gospodarskom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Slovačke trgovinske i industrijske komore

Forum je održan u sklopu posjeta Hrvatskoj slovačkog predsjednika Ivana Gašparovića i poslovnog izaslanstva Slovačke trgovinske i industrijske komore, a na kraju foruma sudionicima su se obratili predsjednici Hrvatske i Slovačke.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kazao je kako Hrvatska i Slovačka imaju dobre i uspješne političke odnose, no gospodarska suradnja je premala i na tom se polju može bolje i više, kako u međusobnoj trgovini tako i zajedničkim nastupima u treće zemlje.

Josipoviću je drago što su forum gospodarstvenici iskoristili za razgovore o poslu, jer, kako je rekao, političari ne mogu umjesto njih obaviti posao, ali mogu i moraju otvoriti prostor za biznis, nastojati ukloniti administrativne barijere i poručiti gospodarstvenicima i građanima da nije beznadno, da ima mogućnosti, optimizma i snage da se ova kriza savlada.

Predsjednik Slovačke Ivan Gašparović također je istaknuo kako su politički odnosi dvije zemlje izvanredni, no treba raditi na daljnjem jačanju gospodarskih odnosa.

Hrvatska i Slovačka su slične i to predstavlja dobar temelj za jačanje gospodarske suradnje, kazao je Gašparović te kao moguća područja suradnje izdvojio energetiku, lječilišni turizam, bankarski sektor. Naglasio je i mogućnost zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

Dvojica predsjednika izrazila su uvjerenja da će ulazak Hrvatske u EU biti dodatni poticaj za gospodarsku suradnju. Predstavnici dviju komora istaknuli su, uz ostalo, kako postoje brojne mogućnosti za jačanje gospodarskih odnosa, pri čemu je primjerice naglašena dobra prometna povezanost Hrvatske, potencijali Luke Rijeka, mogućnosti suradnje u sektoru energetike.

U sklopu foruma održani su i poslovni razgovori predstavnika 14 slovačkih i 47 hrvatskih tvrtki. Po podacima HGK, robna razmjena između Hrvatske i Slovačke lani je iznosila 239,5 milijuna eura, što je 20 posto više nego u godini ranije. Hrvatski je izvoz u Slovačku lani iznosio 88,8 milijuna eura, dok je iz Slovačke uvezeno roba za 150,7 milijuna eura.

Hrvatsku je lani posjetilo 335 tisuća slovačkih turista, ili 8,1 posto više nego 2010. godine, a ostvarili su 2,3 milijuna noćenja, što je porast od 9,5 posto.