PROFESORICA IZ AFERE INDEKS

Što danas radi Deša Mlikotin Tomić

24.10.2012 u 12:03

Bionic
Reading

Deša Mlikotin Tomić, profesorica trgovačkog prava i bivše predsjednice Saborskog povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koja je prije četiri godine osumnjičena, a potom i nepravomoćno osuđena presudom Županijskog suda na 14 mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog zloupotrebe položaja i primanja mita te trogodišnju kaznu zabrane rada u zvanju, kaže kako ne može zamisliti odlazak u zatvor te govori kako joj se život kolosalno promijenio

Za razliku od ekspresnog suđenja, žalba na Vrhovnom sudu čeka epilog, a Deša Mlikotin Tomić u međuvremenu je postala persona non grata. Premda će na prvu reći kako o zatvoru ne razmišlja, jer se u njemu ne može zamisliti, ne može negirati da ta mogućnost postoji.

Što god da Vrhovni sud odluči, Dešu Mlikotin Tomić afera Indeks katapultirala je iz blaženog života prestižne građanske klase u društveno osramoćene. Ona sama opisat će to kao osjećaj da je postala osoba jedne dimenzije – svedena na korupciju sveučilišta i 'sad više nije važno tko je bila i što je radila'.

Nekoć ugledna i cijenjena, s privilegijom ugodnog života elite, sada pak upravo kao dramatična suprotnost: s krimenom podmićene i kompromitirane njezino je ime postalo metafora pokvarenog dijela zagrebačke sveučilišne zajednice.
Privatno, tek se uči živjeti s mirovinom i smanjenim prihodima. 'Izgubila sam svoju profesiju kojoj sam dala 40 godina rada… Meni je nepravomoćnom presudom uz kaznu zatvora određena mjera zabrane predavanja i obavljanja posla na tri godine. Sada su već prošle četiri da ne predajem pa vas pitam koja je svrha te mjere?' kazala je Mlikotin Tomić za Globus.

A to je tako, tvrdi, zbog medijskog linča u kojem se našla. 'Mislim da sam i dalje u punoj intelektualnoj snazi i da mogu nastaviti s radom. Pa ja sam prva koja je na području bivše Jugoslavije magistrirala na području europskog prava, i to još početkom 70-ih kada se nije ni znalo što to znači. Kada pokušavam naći posao, svi mi kažu: ako ti uđeš u dvoranu, mi smo sutra na naslovnici. Onaj tko bi mi dao posao bio bi izvrgnut medijskom linču', kazala je Mlikotin Tomić.


A na naslovnicama svih medija osvanula je 18. rujna 2008. u pola sedam ujutro u kućnom ogrtaču kada joj je policija pokucala na vrata, ali u pratnji novinara, fotoreportera i TV ekipa. 'Najgore je bilo prvih nekoliko sekundi to jutro kada sam otvorila vrata i kada je policija ušla. Blicevi su poludjeli, sijevali su na sve strane, a ja sam samo mislila da se nešto strašno dogodilo s mojom kćeri koja ne živi sa mnom… Kada sam shvatila da je s njom sve u redu, bila sam potpuno indiferentna, jer sam i onda i sada sigurna u svoju nevinost. Pravnica sam i smatram da se ne može osuditi čovjeka koji nije ništa napravio', dodala je.

Kazala je kako joj je sudila ulica, ne pravosuđe te kako je njezina slika bila na naslovnicama i onda kada tekst uopće nije govorio o njezinom predmetu. Slika joj je objavljivana pet puta više od svih ostalih optuženih. 'Meni je oduzeta profesija, pravo rada, svi projekti, domaći i strani… Ako budem trebala ići u zatvor, ići ću i dalje uvjerena u svoju nevinost, jer to, sigurno, nije ništa u usporedbi s onim što su mi sve činili u posljednjih nekoliko godina, a o tome ću progovoriti nakon pravomoćne presude', zaključila je Deša Mlikotin Tomić.