SUZE U RIJECI

'Što da kažem djeci, da im je otac ubojica?'

15.04.2011 u 20:45

Bionic
Reading

Na Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci pedesetak branitelja i članova udruga stradalnika Domovinskog rata u suzama je dočekalo presudu iz Haaga hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

'Ostvarilo se ono najcrnje što se moglo dogoditi. I dalje se nastavlja kriminalizacija Domovinskog rata i želi se izbrisati svaki trag i izjednačiti agresora sa žrtvom', izjavio je po izricanju presude hrvatskim generalima Mile Biondić, predsjednik riječke Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, i odmah pozvao građane sutra u 11 sati na mirni mimohod s istog mjesta preko Korza do Erste banke i natrag kako bi izrazili bunt protiv, po njemu, sramotne presude.

Vidno shrvana, presudu je na Mostu dočekala i Dubravka Guberac čiji je suprug poginuo u Domovinskom ratu kao zapovjednik 111. brigade.

'Svi smo poniženi i treba nas svih biti sram reći da smo obitelji poginulih branitelja, da su se naši muževi borili za ovu Hrvatsku. Da smo normalna država, generali sada ne bi bili tamo. Moj suprug nikad nije donio ni šibicu s ratišta, a takav je bio i Gotovina prema svojim vojnicima, još strožiji. Sigurno znam da nije kriv za ovo za što ga optužuju. Garantiram to svojim životom, jer ga poznajem.

Od samog početka je sve krivo išlo. Miroslav Tuđman je po meni najveći krivac što je dopustio da papiri, knjige i svi transkripti završe tamo, da Mesić to kamionima pošalje u Haag. Da sve to nije otišlo tamo, ovo se sad ne bi događalo. On je mogao znati da će se to dogoditi i čim mu se otac razbolio, trebao je to sve spremiti na sigurno, još mu sad mi iz proračuna dajemo milijun kuna neka se on voza po svijetu i radi što radi, a na štetu hrvatske države i hrvatskih ljudi. Žalosno', grcala je u suzama udovica Guberac, pitajući se što da kaže svojoj djeci, da je njihov otac ubojica ili zločinac.

'Žao mi je što sam dobrovoljac Domovinskog rata i ne ponosim se više. Ovo se ne događa njima, već svima nama, običnom vojniku', ogorčen je i Mladen Komšić, ističući da je ovo namještaljka te da je 'sud u Haagu stvoren za hrvatske državljane, a ne za Srbe koji su nas napali'.

Povjerenik HSP-a za Rijeku Zdenko Gruškovnjak je rekao da je ovo potpuna kriminalizacija Domovinskog rata te da se presuda generalima ne odnosi samo na njih, nego na cijeli hrvatski narod. 'Vojno-redarstvena akcija Oluja ovime se pretvara u zločinački pothvat', dodao je.

Na Mostu su svi očekivali oslobađajuću presudu, no kada su mobitelima pristizale informacije o presudi, zavladala je tuga na licima svih prisutnih. Moglo se čuti da je Haag politički, a ne pravni sud, a prisutni su se, pitajući se kamo sve to vodi, kako i zašto, povukli svojim kućama.

Na Korzo je s transparentom 'Ive, mi smo udruženi zločinački pothvatnici!' izašao riječki vox populi Marin Miočić Stošić, koji ga je, kaže, čim je čuo presudu, u suzama pisao.

'Kurvini sinovi! Hrvatska se pokazala kao nedorasla slučaju. Gotovina bi trebao biti general nekog svjetskog poretka da bi mu se sve ovo moglo staviti na teret. Haški sud je nelegitiman, Hrvatska nije učinila gotovo ništa, neselektivno je dijelila dokumente jer se ponaša sluganski. Ovo je u biti nepriznavanje legalnog stvaranja hrvatske države', rekao je Stošić, kojemu je Ive prijatelj, ranjen u Oluji.

Stošić se nada da će Hrvatska sada dignuti najveći pravni tim na svijetu da presudu obori, a prozivati sada mrtve predsjednike i generale, po njemu je, dno dna.