objava arbitražne presude

Što će u graničnoj trakavici sa Slovenijom donijeti današnji dan?

29.06.2017 u 07:09

Bionic
Reading

Arbitražni sud u Den Haagu tijekom popodneva objavit će presudu o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Hrvatska se iz arbitraže povukla jer je smatra nepovratno kontaminiranom teškom slovenskom povredom arbitražnog postupka. Službeni Zagreb nikakvu presudu neće priznati i neće imati svoga predstavnika u sudnici

Sjedinjene Američke Države na strani su Hrvatske, piše Večernji list. Na upit je li njihov stav u vezi s graničnim sporom i arbitražom Hrvatske i Slovenije još uvijek taj da je 'na dvjema državama, objema članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, da razriješe to bilateralno pitanje' te da 'bi ohrabrili obje države da se dogovore oko najboljeg puta za njegovo rješavanje' odgovorili su Večernjaku potvrdno. 

'Da, to je još stav veleposlanstva', poručili su. Prvi su put taj stav iznijeli dan nakon izbijanja arbitražnog skandala 2015., također na upit Večernjaka. U međuvremenu su i iz američkog veleposlanstva u Ljubljani u prosincu 2016. poručili kako je rješenje bilateralnih sporova između članica EU i NATO-a odgovornost dviju vlada te da je SAD uvjeren da će pronaći rješenje, piše Večernji list.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio kako 'Hrvatska nema nikakvih zapreka 'reagirati na crti zaštite nacionalnih interesa' nakon odluke arbitražnog suda o granici sa Slovenijom. Plenković se nada da neće doći ni do kakvih jednostranih poteza nakon što se objavi presuda.

'Idemo svojim putem, a Slovenija će kao zemlja koja štiti svoje interese poduzimati svoje', rekao je Plenković.