JEŽIĆ PRED SUDOM

Što će reći ključni svjedok protiv Sanadera?

08.03.2012 u 08:56

Bionic
Reading

U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu danas bi trebao svjedočiti njegov nekadašnji prijatelj, a sada ključni svjedok USKOK-a Robert Ježić

Ježić, vlasnik Diokija i riječkog Novog lista, u istrazi je svjedočio da je dio MOL-ova mita Sanaderu isplaćen preko njegovih švicarskih tvrtki. No Sanaderovi odvjetnici više su puta isticali da je, tereteći bivšeg premijera, Ježić želio poboljšati svoj položaj u nizu drugih istraga u kojima se tereti za teška kaznena djela. Ježić se, među ostalim, zajedno sa Sanaderom tereti i u aferi Dioki.

Na jučerašnjem ročištu trebao je svjedočenje završiti Wolfang Kulterer, bivši čelnik Hypa. Nije se pojavio, kako neslužbeno doznajemo, zbog gripe, ali u sudnici se nije pojavio ni sudac Turudić.

Sanader je optužen za ratno profiterstvo jer je sredinom 90-ih, dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, od Hypo Banka primio 3,6 milijuna kuna provizije od 140 milijuna šilinga kredita koji je Hrvatska dobila od te austrijske banke.

Bivši čelnik Hypa prošloga je tjedna u svjedočenju detaljno govorio o Eugenu Laxi, kojemu je navodno isplaćena provizija, iako se u prijašnjim svjedočenjima te osobe nije mogao sjetiti. Tužiteljstvo tvrdi da je Hypo banka Laxi 1995. isplatila milijunske provizije, a njegovo se ime navodno nalazi i na isplatnicama za novac koji je primio Sanader. USKOK je navodio kako je grafološkim vještačenjem utvrđeno da to nije Laxin potpis, no on je u međuvremenu preminuo. Kulterer je tada zamolio sud da se njegovo svjedočenje odgodi zbog hitnih poslova u Beču.