DVOPEK: MIRELA HOLY VS. ŽELJKO PERVAN

'Što će oporba u Saboru kad nije na vlasti?'

11.02.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy i komičar Željko Pervan u ovotjednom Dvopeku s Idom Prester raspravljaju o tome hoćemo li uštedjeti na aromatiziranim vodama i spajalicama te o padu povjerenja Hrvata u Europsku uniju

Pervan je u svojoj maniri prokomentirao nove mjere štednje koje je u ponedjeljak predstavila Jadranka Kosor: 'Mislim da je pogođena bit i srž štednje kao takve, nikad se ne štedi na automobilima, avionima… štedi se na sitnim detaljima', šali se.

Holy je ozbiljnija: 'Mislim da je u pitanju glupost, a radi se o jednom klasičnom spinu koji je vrlo uspješno poslužio da se skrene pozornost s najave novog zaduživanja Hrvatske na inozemnom tržištu.'

Potom su se gosti prepustili analizi svake pojedinačne mjere.

Holy priznaje da je rastrošna u korištenju spajalica, a Pervan predlaže da ministar Fuchs izradi spajalice od žice koja se baca.

Holy pije čistu vodu, najčešće iz pipe, a Pervan se pita zašto zastupnici dolaze na posao žedni. Primjećuje da Vladimir Šeks žeđa jer su mu suha usta.

Pervan vjeruje da netko dobiva proviziju za boje na flomasterima i smatra da bi se moglo štedjeti i na svjetlima, tako što bi vozači palili i gasili svjetlo na ulasku u tunel i izlasku iz njega.

Pervanov zaključak je da bismo mogli uštedjeti i na oporbi. 'Što će u Saboru ako nisu na vlasti?', pita se on.

'EU je sila koju čak ni mi ne možemo uništiti'

Pad potpore ulasku u EU među građanima Hrvatske nije iznenadio Mirelu Holy, koja kaže da im se nije dovoljno dobro argumentiralo koje bi prednosti bile od toga. SDP-ova zastupnica će vjerojatno glasati 'za' na referendumu, iako je svjesna da Hrvatska gubi određeni dio svog suvereniteta.

Pervanu se osobito sviđa 'penetracija' Hrvatske u EU: 'Sjajan je osjećaj kad ulaziš godinama – te topnički dnevnici, te ovo, te ono…', kaže.

Oboje se slažu da će Hrvatska ući u EU - uz to je Pervan uvjeren da će na referendumu čak 94 posto građana zaokružiti 'za', a Holy misli da će rezultat biti tijesan.

Pervan pak upozorava da su se sve zajednice u koje je Hrvatska ušla raspale: Austrougarska, Kraljevina SHS i Jugoslavija. Možda se nitko iz Europe neće sjetiti toga, nada se komičar, no zaključuje da je 'EU sila koju čak ni mi ne možemo uništiti'.