PRVI REZULTATI

Što će nam otkriti Popis stanovništva?

29.06.2011 u 10:58

Bionic
Reading

Privi preliminarni rezultati Popisa stanovništva 2011. bit će objavljeni danas oko 11 sati. Doznat ćemo broj stanovnika u Hrvatskoj, kao i broj kućanstava. Na konačan broj vjernika ili pak homoseksualnih zajednica, što su podaci o kojima će se zasigurno najviše govoriti, morat ćemo još pričekati

Popis stanovništva, kućanstava i stanova najveće je i najvažnije statističko istraživanje te predstavlja najopsežniji izvor podataka nužnih za provedbu raznih gospodarskih i socijalnih razvojnih politika te znanstvenih

istraživanja.

Popis se provodi svakih deset godina. U ovom opsežnom projektu sudjelovalo je 15.000 popisivača, 2.000 kontrolora, 180 instruktora i 45 koordinatora. Popis je trajao od 1. do 28. travnja, a porezne je obveznike koštao 175 milijuna kuna.

Prvi rezultati pokazat će koliko stanovnika živi u Hrvatskoj. S obzirom na negativnu stopu nataliteta, demografi su posljednjih mjeseci upozoravali kako će upravo ta brojka biti katastrofalna.

Provedba ovogodišnjeg Popisa stanovništva bila je predmet iznimnog interesa javnosti. Prijavljivano je niz nepravilnosti, pogotovo za pitanje o vjeri ili pak nacionalnosti.