DRŽAVA JE DVAPUT ZABRLJALA

Što će na kraju biti s Dajlom?

30.10.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg susreta premijera hrvatske vlade Zorana Milanovića s paom Benediktom XVI. na kojem je glavna tema bio benediktinski samostan Dajla, jasno je da će se ovaj zamršeni spor u kojem su čak četiri stranke, najvjerojatnije riješiti izvansudskom nagodbom i kompromisom, smatra Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu

Hrvatska je na slučaju Dajla zabrljala, zaključak je. 'Mislim da je premijer bio u pravu kada je rekao da nešto što je dano ne možete uzeti natrag. Hrvatska je prvu grešku napravila kada je prije 15-ak godina poklonila nekretninu za koju je već bila plaćena odšteta', pojašnjava Maštruko. Nakon toga, RH radi drugu grešku i poništava tu odluku, izaziva sudski spor i pokazuje pravnu nedosljednost. 'Tada dolazi do međusobnih prepirki i nesporazuma unutar Crkve i pitanja koja od crkvenih institucija, Porečko-pulska biskupija ili Benediktinci iz Praglie. To je isključivo unutarcrkveno pitanje', smatra bivši veleposlanik u Vatikanu.

Država se tu stoga nije smjela miješati, no pod pritiskom javnosti, bivša HDZ-ova vlada, na čelu s Jadrankom Kosor, donosi odluku o povratu Dajle u hrvatsko vlasništvo. No taj populistički potez, osim što je tada aktualnoj vlasti osigurao nekoliko političkih bodova, nije mogao proći bez tužbe i to s triju strana: župe Dajla, zastupane od državnog tajnika Svete Stolice Tarcisija Bertonea, pulske tvrtke Abbazia, koju su osnovali talijanski benediktinci iz Praglije, i tvrtke Golf Istra Magica iz Buja koja kupila dio te imovine za izgradnju turističkih sadržaja.


Sada se postavlja pitanje kako će Hrvatska pristupiti ovom problemu. Milanović je jučer uz sebe imao i ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji je i predsjednik vladine Komisije za odnos s vjerskim zajednicama. Vatikan je, pak, u svojem priopćenju odaslao poruku da se nada elegantnijem rješenju osim sudske tužbe. 'O pitanju Dajle dvije su se strane složile da to riješe što je prije moguće, u duhu tradicionalnog prijateljstva Svete Stolice i Republike Hrvatske.'

Kako to tradicionalno prijateljstvo ne bi bilo narušeno, najizglednije je kompromisno rješenje, smatra Maštruko. Sudski proces bi mogao trajati godinama, pa i desetljećima, upozorava, i dodaje da je nakon jučerašnjih izjava s obje strane 'izgledno da se to riješi izvansudskom nagodbom u kojoj će najviše problema izazivati kupci koji su kupili te nekretnine'.

'Milanović je u pravu kada kaže da je država kriva za ovu situaciju. Nadam se samo da Hrvatska tu nekretninu neće platiti treći put', zaključuje Maštruko.

Teolog Adalbert Rebić jučer je, pak, u HTV-ovoj emisiji 'Tema dana' rekao da je bio protiv toga da se nekome vraća nešto što je već plaćeno i obeštećeno. Ističe da je za to da se Benediktinci vrate u Dajlu te ponovno djeluju na području Porečko-pulske biskupije.