PROTIV ODGOĐENE DVOJEZIČNOSTI

Što će Ministarstvo uprave odgovoriti Vijeću srpske nacionalne manjine?

26.08.2015 u 09:20

Bionic
Reading

Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru poslalo je Ministarstvu uprave u utorak navečer dopis u kojem objašnjava da promjene Statuta Grada Vukovara po njihovom mišljenju nisu u skladu s Ustavom i zakonom, potvrdio je tportalu Dean Drakulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru

U dopisu upućenom Ministarstvu uprave Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru obrazlaže kako smatra da je Statut Grada Vukovara protivan Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe, Zakonu o pravu na uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina te Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, istaknuo je za tportal Dean Drakulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru.

Što se tiče daljnje procedure, podsjetimo, ako se Ministarstvo uprave složi s mišljenjem Vijeća srpske nacionalne manjine, prema zakonu, u roku od osam dana donijet će odluku o obustavi primjene vukovarskog Statuta, a odluku o obustavi proslijediti Vladi. Ministarstvo će također predložiti Vladi pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, što bi Vlada trebala pokrenuti u roku od 30 dana.

Valja podsjetiti da smo takav scenarij već gledali 2013. i 2014, naime 4. studenog 2013. vukovarsko Gradsko vijeće izmijenilo je Statut tako da je Vukovar 'u cijelosti izuzelo od primjene odredbi Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina do ispunjenja uvjeta iz članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina'.

Vijeće srpske nacionalne manjine tada je obavijestilo Ministarstvo uprave kako smatra da izmjene Statuta nisu u skladu s Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, a prema zakonskoj proceduri Vlada je u roku od 30 dana podnijela Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta. Ustavni sud u kolovozu 2014. dao je Vladi za pravo i ukinuo izmjene vukovarskog Statuta.