donesena odluka

[VIDEO/FOTO] Vlada prelomila oko optužbi iz BiH koje terete zapovjednike Bljeska; Plenković: Odbili smo zamolnicu na temelju načela zaštite nacionalnih interesa

23.09.2021 u 09:44

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je generale, zapovjednike i visoke časnike koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. Premijer je njih, ali i hrvatsku javnost izvijestio o tome kako će se Hrvatska postaviti prema zamolnici tužiteljstva Bosne i Hercegovine vezanoj uz postupke protiv hrvatskih ratnih zapovjednika, a koja je stigla početkom kolovoza

Plenković je nakon sastanka kazao kako je Ministarstvo pravusuđa dostavilo izvješće nakon što su stručnjaci proučili dokumentaciju.

'Mi smo kao Vlada donijeli zaključak kojom ćemo odbiti zamolnicu pristiglu iz tužiteljstva BiH. Smatramo da nema osnove za postupanje pravosudnih tijela RH. O tome smo izvijestili zapovjednike i suglasni su s takvim postupanjem Vlade. Želim istaknuti da su Domovinski rati i vojne opreacije temelji naše slobode i suvremene hrvatske države. Odlučili smo da odbijemo zamolnicu na temelju Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i sporazuma između RH i BiH i to na temelju načela zaštite nacionalnih interesa RH', kazao je Plenković.

'Nema elemenata da Vlada to proslijeđuje dalje pravosudnim tijelima', kazao je.

Andrej Plenković, Pavao Miljavac Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac kazao je kako su hrvatske snage uvijek pokušavale spasiti civile kao u šumi kod Pakraca. Ovo je dobar zaključak Vlade i radi ostalih sudionika Domovinskog rata koji su se pitali hoće li generali biti pod istragom. To je bila čista i legitimna operacija Hrvatske vojske', kazao je Miljavac.

'Naše službe su iz arhiva vadile sve zapovijedi i planove, i vidjelo se da nema posebnih zapovijedi i većih šteta na civilnom stanovništvu', kazao je.

Plenković je komentirao govor Željka Komšića u UN-u. Kazao je da Hrvatska ne narušava integritet BiH.

'Hrvatska je bila ta koja je spasila BiH i koja je pomogla i učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske oko posštivanja teritorijalnog integriteta BiH je jasan i nikada nije doveden u pitanje. Hrvatska je prijatelj BiH, mi smo upućeni jedni na druge....Sve što radimo, radimo iskreno, prijateljski i s namjerom da se svi i Bošnjaci i Srbi i Hrvati u BiH osjećaju dobro. To smo pokazali i s donacijom cjepiva', kazao je premijer nakon sastanka.

'Hrvatska ima svoje instucije. Hrvati u BiH sigurno imaju dobre emocije prema Hrvatskoj, no oni su građani BiH i njezin su konstitutivni dio', napomenuo je komentiravši izjavu Zorana Milanovića koji je kazao da je on i predsjednik Hrvata u BiH.

Uz premijera Plenkovića, na sastanku u Banskim dvorima bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Hrvatska je početkom kolovoza dobila 'zamolnicu' Tužiteljstva BiH, koje traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom vojno-redarstvene akcije Bljesak. Tereti ih se za kaznena djela ratnog zločina protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja. Na popisu je 14 časnika, a među njima su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Luka Džanko, Vinko Vrbanac, admiral Davor Domazet Lošo, ali i pokojni Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

  • +14
Plenković sa zapovjednicima i časnicima iz akcije Bljesak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave proučiti opsežnu dokumentaciju, službe će to proučiti i nakon toga ćemo donositi odluke u suglasju svih institucija i zaštiti nacionalne interese i obrambeni i vojni karakter akcije Bljesak, a vodeći računa o interesima i dignitetu generala. Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala', kazao je Plenković u kolovozu i najavio idući sastanak nakon što Ministarstvo podnese detaljno izvješće.

'Vi znate moj stav i stav moje vlade i mene kao premijera 2015. Taj zaključak o nesuradnji u takvoj vrsti postupka još je uvijek na snazi', komentirao je u kolovozu predsjednik RH Zoran Milanović. Smatra da je puno manji problem tehničke naravi 'hoćemo li surađivati ili nećemo' od same činjenice da takve optužnice, odnosno istrage uopće dolaze.

Milanović je potvrdio da za optužnice zna već neko vrijeme, kao i premijer Andrej Plenković.