POTRAGA ZA MALIM ULAGAČIMA

Što Čačić nudi novom tarifom za obnovljivu energiju?

29.04.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Radimir Čačić, ministar gospodarstva, više je puta rekao što neće napraviti za razvoj solarne energije, nego što hoće. Novim tarifnim sustavom za otkup električne energije dobivene iz obnovljivih izvora želi smanjiti poticajne cijene, kako bi obeshrabrio navodne kvazinvestitore u velike solarne elektrane, a potaknuo domaće ulagače u male sustave na krovovima. Nitko do sada nije čuo kako će to učiniti, osim što je Vlada putem Twitera poručila da će poticati gradnju malih solarnih ćelija na krovovima'

U Ministarstvu gospodarstva osim prijedloga novog Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, radi se i na novom zakonodavnom okviru, kojim Čačićevo ministarstvo namjerava temeljito promijeniti razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

Osim tarifa, za izmjene se razmatra cijeli tarifni sustav i procedure za dobivanje dozvola. 'Bitno će se pojednostaviti procedure za jednostavne građevinske objekta, odnosno za elektrane do 30 kw. To su solarne i mini kogeneracije i ostale koje spadaju u jednostavne objekte po zakonskoj regulativi propisanoj u graditeljstvu', saznaje tportal u Ministarstvu gospodarstva.

Tako će nastati novi Čačićev pravilnik koji će, tvrde u ministarstvu, 'investicijama dati investicija, uključiti domaću komponentu i definirati potpuno jasna pravila'.

Od konkretnih mjera najvažnije je produženje ugovora povlaštenim proizvođačima energije iz obnovljivih izvora sa 12 na 14 godina, uvođenje korektivnog faktora koji prati inflaciju i skraćenje vremena i procedura za dobivanje dozvola. S obzirom na prisne odnose Čačićeva i Ministarstva graditeljstva, također HNS-ovca Ivana Vrdoljaka, u ministarstvu kažu da se te izmjene za brže dobivanje građevinskih dozvola već provode.

Novi propisi uvode instrument bankarskog jamstva koji će osigurati pojavu tzv. ozbiljnih investitora, 'a ne samo spekulanata koji će samo uzeti prostor, a nikako proizvesti investiciju', doslovce kažu u ministarstvu potvrđujući Čačićevu tvrdnju kako su dio ulagača u solarne elektrane 'kvaziinvestitori'.

Izgleda da Čačić s manje želi napraviti više, jer uz smanjenje otkupnih cijena (do 33 posto za integrirane i 68 posto za neintegrirane solarne elektrane), podiže kvote. Kvota za otkup struje iz obnovljivih izvora energije 2010. iznosila 5,8 posto ukupne potrošnje električne energije, a taj postotak će se podignuti. Cijene će do 1. studenoga za sljedeću godinu određivati Vlada.

Najveću novinu i predstavlja namjera ministarstva da potakne veći broj ulaganja u male sustave na krovovima. U usporedbi s velikim solarnim elektranama na poljima, sustavi na krovovima imaju više prednosti – zadovoljaju u potpunosti ili dijelom potrebe za strujom u zgradi na kojoj se nalaze, povećavaju energetsku učinkovitost, a kao manji sustavi veća je mogućnost angažmana domaće komponente. Ministarstvo kaže do 50 posto.

Maja Božičević-Vrhovčak, predsjednik Društva za oblikovanje održivog razvoja, koje na stručni način promovira energetsku učinkovitost, upozorava da solarna energija nije pogodna samo za dobivanje struje. 'Mnogo više mogućnosti imamo za širenje sunčanih toplinskih sustava. Malo ulaganja, puno koristi i u kratkom roku', komentirala je Božičević-Vrhovčak, doktorica u području energetike.

Vrhovčak smatra da bi Vlada s mnogo manje ulaganja i vremena postigla vidljivije rezultate kada bi pored fotonaponskih sustava odlučnije krenula promovirati i podupirati sunčane toplinske sustave pomoću kojih se dobiva topla potrošna i toplinska voda za kućanstva, industriju i ugostiteljstvo. Za te sustave, objašnjava, imamo znanje, inženjere, projektante, opremu, znamo montirati i održavati.