OTVORENO PISMO

Što Alica Petrač želi poručiti javnosti?

17.12.2009 u 19:27

Bionic
Reading

Alica Petrač, supruga Hrvoja Petrača, uputila je medijima otvoreno pismo povodom bure u javnosti koju je izazvao njegov zahtjev za pomilovanje. Pismo prenosimo u cijelosti

'Ponukani svakodnevnim pisanjem tiska i izvještavanjem radija i televizije o molbi za pomilovanje mog supruga Hrvoja Petrača, odlučili smo se obratiti javnosti otvorenim pismom.

Molba za pomilovanje Hrvoja Petrača izazvala je neviđenu pozornost medija, i, prema njihovim izvještajima, pojedinih članova Vlade. Vidljivo je da čelni ljudi izvršne vlasti, dakle Vlade Republike Hrvatske, isključivo u ovom slučaju vrše pritisak na institucije pravne države, dok se u svim ostalim slučajevima ograđuju, tvrdeći da se ne žele miješati u posao istih i da se mora poštovati trodioba vlasti.

Očito da, osim nekih članova Vlade, veliki pritisak na Komisiju za pomilovanje i predsjednika, vrše pojedini mediji, što dokazuje činjenica da se nikada do sada nisu objavljivala imena i fotografije članova Komisije za pomilovanje, čime ih se želi stigmatizirati u slučaju da njihova odluka bude drukčija od želja pojedinih novinara i određenih interesnih grupa.
Po ne znam koji put negiramo medijske napise da je Hrvoje Petrač financirao ijednu kampanju predsjednika Mesića. Žalosti nas činjenica da Komisija za pomilovanja i predsjednik nemaju priliku donijeti odluku bez pritiska medija, a očito i bez politike.
Sve govori samo jedno: da je Hrvoje Petrač bio i ostao političko, a ne pravosudno pitanje.

Jedino što ovim pismom zahtijevamo jest stvaranje atmosfere u kojoj će se zakoni ove zemlje primjenjivati na Hrvoja Petrača jednako kao na bilo kojeg drugog građanina, i to bez pritisaka bilo kojih interesno-političkih skupina. Nažalost, do današnjeg dana to nije bio slučaj, s obzirom na to da je isti scenarij ponavljanja uoči svake odluke važne za Hrvoja Petrača.'