SLAVNI FIZIČAR

Što ako smo svi mi samo hologrami?

01.06.2010 u 13:10

Bionic
Reading

Postoji mogućnost da smo svi mi zapravo trodimenzionalni hologrami, projekcije dvodimenzionalnih podataka koji postoje izvan nama dostupnog svemira, te da smo nesposobni shvatiti iluzornu prirodu svog 3D postojanja, kaže ugledni znanstvenik

Scenarij podsjeća na znanstvenofantastični film Matrix, no zapravo se radi o temi koju radi popularizacije suvremenih teorija fizike na festivalu znanosti u New Yorku ovih dana predstavlja ugledi američki teoretičar

struna Brian Green

Koncept je teško shvatiti budući da se temelji na vrlo složenoj matematici, no Green ističe da mu je cilj običnim ljudima pokazati da znanost nije dosadna, već uzbudljiva i seksi.

'Ideja je otkriti poticajne priče koje će ovakve programe predstaviti kao doživljaje, a ne predavanja', pojasnio je odjeven u crnu kožnu jaknu poput neke rock zvijezde čovjek koji je u svojoj knjizi 'Elegantan svemir' tisućama znatiželjnika na popularan način razložio mogući unutarnji ustroj svemira.

U prezentacijama na festivalu Green se usredotočio na teze iz nove knjige u kojoj objašnjava kako bi se mogli očitovati mnogostruki svemiri koje znanost pretpostavlja. Vjerojatnost da postoje paralelni svemiri u kojima se ljudi transformiraju u slične ali zle ili tek ponešto drukčije verzije sebe samih mala je i više pripada području znanstvene fantastike, priznaje Green i dodaje da je vjerojatnije da svemiri postoje jedni pored drugih poput mjehura sapunice u pjenušavoj kupki. Ovakvu mogućnost potvrđuju podaci o neočekivano brzom širenju svemira nakon Velikog praska u kombinaciji s teorijom struna.

Na pitanje gdje bi se nalazila naša svijest kada bi bili samo projekcije odnosno hologrami, Green odgovara: 'I ona bi postojala, također... Svjesnost nije ništa drugo nego fizikalni procesi koji se odvijaju u mozgu, samo još jedna vrsta interakcija čestica.'

Green i njegova supruga Tracy Day pokrenuli su festival 2008. godine kao logičan nastavak njihova rada na popularizaciji znanosti. Događaj je otvoren premijerom 'Ikara na rubu vremena', orkestralne skladbe Philipa Glasa na temu jedne knjige o putovanju u crnu rupu koju je Green napisao za djecu.

Fizičar je na festivalu također izrazio svoju zabrinutost činjenicom da Sjedinjene Države polako gube ulogu predvodnika u svjetskoj znanosti, što potvrđuju brojne činjenice od one da NASA obustavlja slanje astronauta u orbitu oko Zemlje do one da je Veliki hadronski sudarač (LHC), koji je sufinancirao i SAD, izgrađen u Europi, a ne u Teksasu. Osim toga, SAD je po broju srednjoškolaca koji su položili ispit iz znanosti od 2000. do 2006. godine pao sa sedmog mjesta na trinaesto. Green stoga smatra da je neophodno oživjeti zanimanje mladih Amerikanaca za znanost.