TURBULENCIJE U SABORU

Što ako Pupovac zbilja ode u oporbu? Ispitali smo tko Plenkoviću drži većinu i može li biti spokojan

07.03.2019 u 14:45

Bionic
Reading

Vladajuća većina bila je suočena s brojnim izazovima u aktualnom sazivu Hrvatskog sabora. Iako tanka, pokazala se iznimno čvrstom i otpornom. HDZ Andreja Plenkovića uvijek pronađe ruku viška, potrebnu da nadjača oporbu, pa se u vladajućoj stranci nisu previše uzbudili na najave Milorada Pupovca da bi njegov SDSS mogao napustiti vladajuću koaliciju

U situaciji kada odluke u Saboru prolaze s 80 ili 81 glasom izlazak iz koalicije ne bi doveo do destabilizacije, izjavio je Branko Hrg novinarima u srijedu. Pojasnio je da pod 80 zastupnika koji podržavaju Vladu misli na sve one koji glasuju za prijedloge Vlade i koji praktički čine većinu. Minimalna većina iznosi 76 ruku koje podržavaju vlast.

Vladajuća većina nije strogo definirana u ovom sazivu jer neki zastupnici tvrde da podržavaju dobre projekte ili glasuju po savjesti, ali može se nabrojati čak 82 zastupnika koji na ovaj ili onaj način podržavaju rad Vlade.

Dakle, gubitkom tri SDSS-ova zastupnika vladajuća većina pala bi na 79 ruku, što bi i dalje bilo dovoljno da komotno donosi zakone, ali treba istaknuti da bi ovisila o volji SDP-ovih prebjega koji su iz te stranke otišli nezadovoljni radom Davora Bernardića, a skrasili su se u klubu stranke Milana Bandića, poput Milanke Opačić, Zdravka Ronka ili Ane Komparić Devčić te Marija Habeka, koji se priklonio HNS-u. Važno je reći i da kad bi se većina formalno spustila ispod 77 ruku, to ne znači i da bi automatski pala Vlada, već bi nastavila funkcionirati kao manjinska vlast. Eventualni opoziv mora biti izglasan, a upitno je bi li ovakva oporba koja djeluje u Hrvatskom saboru uspjela u tome.

Tko sve čini vladajuću većinu?

  • +9
Milorad Pupovac najavio je mogući izlazak iz vladajuće koalicije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

JEZGRA

Najčvršću jezgru čini HDZ sa svojih 55 zastupnika. HDZ nije imao mnogo gubitaka tijekom aktualnog saziva Sabora, a zbog neslaganja iz stranke je otišao samo Zlatko Hasanbegović. Zastupničko tijelo je uglavnom poslušno i odano te, unatoč unutarstranačkim borbama, vjerojatno nitko od njih ne bi otišao i onda rušio vlastitu vladu. Eventualni problemi i gubitak pokoje ruke mogli bi se dogoditi tek ako nepredvidljivi Stevo Culej odluči krenuti vlastitim putem ili kad bi se Darko Milinović vratio u Sabor u neku osvetničku misiju. Malo veći problemi nastali bi ako bi se na izlaznim vratima našao Milijan Brkić...

Sigurne i pouzdane partnere HDZ ima u svojim satelitima Branku Hrgu i Goranu Dodigu te Darinku Kosoru, koji su izabrani u Sabor na listi HDZ-a, ali pripadaju drugim minornim strankama, te Branimiru Glavašu iz HDSSB-a, koji čvrsto stoji uz Plenkovića. S njihove četiri ruke vladajuća većina se penje do 59 zastupnika.

KOALICIJSKI PARTNERI

HDZ-ov glavni koalicijski partner HNS ima četiri zastupnika plus Tomislava Sauchu, koji je dio njihova kluba. Sauchin put od predstojnika ureda SDP-ova premijera do čovjeka koji je spasio HDZ-ovu vladu dobro je poznat javnosti i taj zastupnik sada je dio vladajuće većine. Saucha s ostala četiri HNS-ovca dovodi nas do 64 sigurna zastupnika vlasti.

Vladu od početka mandata podržava i osam zastupnika nacionalnih manjina. Ali izlaskom SDSS-a iz vlasti ostalo bi ih pet te uz nezavisnog saborskog zastupnika Željka Lackovića i reformista Darinka Dumbovića dolazimo do 71 zastupnika vladajuće većine.

Većinu osnažuju još Marija Puh, koja je promijenila stranačku lojalnost i prešla iz HNS-a Bandiću, ali je od početka dio vladajućih, kao što su to i Ivica Mišić, bivši član stranke Promijenimo Hrvatsku izabran na listi sa Živim zidom, i Kažimir Varda, koji je ušao u Sabor na listi Narodne koalicije, ali je brzo promijenio dres i formalno osnovao svoju stranku koju je kasnije utopio u Bandićevu partiju. Što nas dovodi do 74 pouzdana člana vlasti, za dva kratka od većine.

SDP-OVI PREBJEZI (I MADJER)

Zbog toga bi se HDZ u slučaju odlaska SDSS-a za osiguravanje većine morao pouzdati u prebjege iz oporbe, posebno iz SDP-a, s kojima većina dolazi do sigurnih i komotnih 79 ruku.

U tom društvu nalaze se Milanka Opačić, bivša SDP-ova potpredsjednica Vlade i ministrica koja je u listopadu prošle godine, prilikom ulaska u Bandićev klub, kazala da Vlada ima većinu i da nema razloga da traže njezin glas. Govoreći o svom budućem političkom djelovanju, kazala je da će glasovati po vlastitoj savjesti te da će podržavati one projekte koji će biti u interesu građana.

Zdravko Ronko je prilikom odlaska iz SDP-a kao razlog naveo 'urušavanje i sveopće razaranje stranke koje na neronovski način provodi predsjednik Davor Bernardić, liječeći time svoju nesposobnost i frustracije'. Ronko je tada dao i bizarno objašnjenje, a koje će ući u antologiju, zašto će podržati HDZ. Taj bivši SDP-ovac kazao je da je spreman podržati Plenkovića i biti dio vladajuće većine samo kako bi osujetio Bernardićev plan o velikoj koaliciji?!

HDZ može računati i na ruku Ane Komparić Devčić, otišle iz SDP-a jer je ta stranka doživjela politički bankrot, i Marija Habeka, koji se pridružio HNS-ovu klubu jer su u SDP-u vladali loša atmosfera i nezadovoljstvo te se nisu poštivale kolege. Većini se također pridružio bivši HSS-ovac Mladen Madjer, čiji je transfer izazvao bijes i prijavu policiji šefa te stranke Kreše Beljaka zbog 'teške korupcije'.

SPAVAČI

Ne treba zanemariti mogućnost ni da će HDZ posegnuti za nekim od spavača iz redova oporbe ako se pokaže potreba za time. Najbolji primjer za to je nedavno glasovanje o amandmanima na Zakon o Ini, kada su kvorum vladajućoj većini spasili upravo njeni bivši članovi, a danas, navodno, žestoki kritičari Hrvoje Zekanović iz Hrasta i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku. Uostalom, i sam Milan Bandić, glavni skaut prinova za tabor vladajuće većine, nedavno je poručio da ima još 'dva-tri žetončića u džepu'.