GOSPODARSKA SURADNJA

Stjepan Mesić završio posjet Armeniji

23.05.2009 u 11:21

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se u subotu, posljednjeg dana službenog posjeta Armeniji, s predsjednikom armenske vlade Tigranom Sargsjanom s kojim je prvenstveno razgovarao o gospodarskim temama, doznaje Hina od hrvatskog izaslanstva

Iz istog izvora se doznaje da je armenski premijer bio zainteresiran za ona područja na kojima bi Armenija mogla koristiti hrvatska iskustva i znanja, a predsjednik Mesić je spomenuo izgradnju autoputova, prehrambenu i farmaceutsku industriju te telekomunikacije.

Mesić se pred sam odlazak nakratko sastao s armenskim šefom države Seržom Sargsjanom koji je potvrdio spremnost i želju da dođe u uzvratni posjet Hrvatskoj.

Na kraju posjeta Mesić je posjetio Muzej starih rukopisa i sjedište armenske crkve gdje se susreo s patrijarhom armenske crkve Karekinom II.

Mesić je prvog dana posjeta u petak razgovarao s armenskim predsjednikom, te održao predavanje na Sveučilištu u Erevanu u kojemu je predstavio Hrvatsku i njezinu vanjsku politiku.

Za vrijeme posjeta Armeniji potpisan je ugovor o kulturnoj, prosvjetnoj i zdravstvenoj suradnji te ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Posjet Mesića Armeniji prvi je službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika toj zemlji.

Napustivši Erevan, hrvatski je predsjednik otputovao u službeni posjet Tadžikistanu na poziv predsjednika Emomalija Rahmona.

Očekuje se da će u Tadžikistanu biti potpisan protokol o suradnji ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja kao i sporazum o suradnji gospodarskih komora Hrvatske i Tadžikistana.