USUSRET PROLJETNOM CVIJEĆU

Stižu topli dani, nerijetko preko +20

24.02.2012 u 10:28

Bionic
Reading

U unutrašnjosti Hrvatske danas i sutra temperature će u prosjeku biti dvostruko više nego jučer – u Slavoniji i višestruko. U nedjelju i ponedjeljak malo će zahladnjeti, no radi se tek o kratkotrajnoj promjeni nakon koje će posvuda opet biti toplo i sunčano, najavljuju prognostičari

Subota će u unutrašnjosti Hrvatske biti pretežno sunčana i topla. Krajem dana bit će oblačnije pa u noći na nedjelju nije isključena slaba kiša. Vjetar će biti slab, u Slavoniji do umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura kretat će se od -2 do 4°C, a dnevna u većini krajeva između 11 i 15°C.

U subotu će na Jadranu biti pretežno sunčano, navečer ponegdje uz promjenjivu naoblaku i suho. U noći će biti tiho ili će puhati slaba bura, a danju većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Navečer će biti ponovno tiho ili će puhati slab vjetar promjenjiva smjera. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 0 do 5°C, a uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne bit će od 14 do 21°C.

U nedjelju će na kopnu biti promjenjivo oblačno s kraćim sunčanim razdobljima. Ponegdje je moguća slaba kiša, osobito u Gorskom kotaru i Lici gdje je u višim predjelima moguć i slab snijeg. Zapuhat će umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će se dnevna temperatura zraka sniziti i biti između 5 i 10°C.

U nedjelju će na Jadranu biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Mjestimično je moguća slaba prolazna kiša ili pljusak, no prema kraju dana slijedi razvedravanje. Ujutro će zapuhati umjerena do jaka bura koja će ponegdje imati olujne udare. Jutro će biti toplo, a najviše dnevne temperature od 12 do 17°C. Navečer će zahladnjeti.

U ponedjeljak u unutrašnjosti uz povremeno više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutarnje temperature kretat će se od -3 do 2°C, a najviše dnevne od 3 do 8°C.

Na Jadranu će u ponedjeljak biti djelomično sunčano i većinom suho. Puhat će mjestimice umjerena i pojačana bura. Jutarnja temperatura bit će od 2 do 7°C, a najviša dnevna od 6 do 11°C.

Utorak će kopnu donijeti dosta oblaka uz kraća sunčana razdoblja. Bit će uglavnom suho ili tek ponegdje uz koju kišnu kap. Temperatura zraka ujutro će biti od -2 do 3°C, a dnevna od 7 do 12°C.

Na Jadranu će u utorak biti djelomično ili pretežno sunčano. Ujutro će puhati umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura kretat će se od 1 do 6°C, a najviša dnevna od 9 do 14°C.

Od srijede će u cijeloj zemlji biti pretežno sunčano i još toplije pa će maksimalci dostizati od 13 do 18°C, a ponegdje i više. Samo će hladna jutra još u unutrašnjosti podsjećati na zimu. Zbog zatopljenja može se očekivati da će krenuti i prvo proljetno cvijeće poput visibaba, jaglaca i šafrana (koje je zabranjeno brati jer su zaštićeni). Stabla su nešto opreznija pa će ona još neko vrijeme pričekati. S novim toplinama krenut će i prvi proljetni poljoprivredni radovi. Snijeg je puno pomogao ratarima, međutim malo dodatne kiše ne bi bilo naodmet, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

25. veljače 1621. na otoku Krku zbog jake zime smrzavalo se vino u bačvama.

26. veljače 1988. vrlo jaka bura oštetila je dalekovode na području Makarske.