JOŠ NAJMANJE TJEDAN DANA ZIME

Stižu nam snijeg, polarni prodori i orkanska bura

01.03.2011 u 10:34

Bionic
Reading

Sutra će u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske biti malo snijega, a na Jadranu kiše i snažne bure. Krajem tjedna očekuje nas novi val hladnoće, pa ćemo na proljetno vrijeme morati pričekati još desetak dana, upozoravaju prognostičari

U srijedu će na kopnu biti većinom oblačno. Povremeno će biti snijega, uglavnom slabog do umjerenog intenziteta. Puhat će umjeren, u Gorskom kotaru i Lici i jak sjeveroistočni i istočni vjetar. Temperatura zraka kretat će se većinom od -3 do +1 Celzijeva stupnja.

Oprez! U srijedu jaka bura i problemi u prometu

Srijeda će i na Jadranu biti uglavnom oblačna. U Dalmaciji će povremeno padati kiša, a na moru je moguća i grmljavina. U planinama će biti snijega, no moglo bi ga biti i u nižim predjelima Zagore i podno Velebita. Najviše suha vremena očekuje se na sjevernom Jadranu.

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana bit će umjerene do jake bure s olujnim udarima. Podno Velebita ujutro će biti olujne i orkanske bure koja će zasigurno izazvati probleme u prometu! U južnoj i dijelu srednje Dalmacije puhat će umjeren do jak levant i jugo koji će na moru imati olujne udare. Navečer će se bura proširiti na čitavu obalu, no vjetar će posvuda biti u laganom slabljenju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -1 do 4 Celzijeva stupnja, uz obalu i na otocima od 2 do 9 Celzijevih stupnjeva. Najviše dnevne bit će oko 3 Celzijeva stupnja, no ponegdje na sjevernom Jadranu i na otocima Dalmacije dostizat će i 13 Celzijevih stupnjeva.

Desetak i više centimetara novog snijega

U četvrtak će na kopnu biti većinom oblačno, još ponegdje uz slab snijeg, ponajprije u Gorskom kotaru i Lici. Do četvrtka ujutro u većem dijelu unutrašnjosti moglo bi pasti do 10 cm snijega, a u gorju i više. Temperatura zraka većinom će se kretati od -3 do +1 stupanj.

Na Jadranu će u četvrtak još u početku dana prevladavati promjenjivo i oblačno vrijeme uz malo kiše, podno Velebita i snijega. Tijekom dana djelomično će se razvedriti. Na većem dijelu obale puhat će umjerena, još u početku podno Velebita jaka bura. Najviše dnevne temperature u većini obalnih dijelova zemlje kretat će se od 7 do 14 Celzijeva stupnja.

U petak će u cijeloj Hrvatskoj doći do smirivanja vremena s više sunca na Jadranu. Zbog vedre noći jutarnja temperatura zraka bit će u manjem padu, dok će dnevne vrijednosti malo porasti.

U nedjelju novo zahlađenje

I u subotu će se nastaviti većinom suho i još malo toplije vrijeme sa sunčanim razdobljima. Međutim, već u nedjelju očekuje nas novi prodor hladnoga zraka. Niske temperature nastavit će se i u prvoj polovici sljedećeg tjedna.

Iako je klimatološki danas prvi dan proljeća, na pravo proljetno vrijeme još ćemo pričekati, kaže Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Ovakvo vrijeme nije neobično za početak ožujka. Sjetimo se da je prošle godine krajem prve dekade mjeseca ciklona Vatroslav donijela brojna meteorološka uzbuđenja: orkansku buru na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, olujno jugo na južnom, obilan snijeg u unutrašnjosti, a još jednom zabijelili su i mnogi krajevi na sjeveru Jadrana; tu je zatim bila cjelodnevna ledena kiša u Kninu, te vrlo velike količine kiše u Dalmaciji koje su izazvale poplave Vrgoračkog i Imotskog polja.

Bura koja ovih dana puše prva je od tri tzv. marčane bure koje se obično na Jadranu očekuju u ožujku. Ožujak je inače najvjetrovitiji mjesec u Hrvatskoj, a poznat je i po prodorima polarnog zraka sa sjevera.