POLARNI UDAR

Stižu nam deseci centimetara snijega i deseci minusa!

02.02.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Jučerašnja ciklona Flora donijela je obilne oborine Dalmaciji, gdje je uz kišu bilo i dosta snijega. Na šibenskom području napadalo ga je 2 centimetra, isto toliko ima ga i u Biogradu, a najviše se mjerilo u Vrgorcu – oko 21 centimetar, Imotskom 20 te Metkoviću 10. Pahulje su zalepršale i nad Splitom, pa čak i u Dubrovniku

Vrijeme će se danas prolazno smirivati, međutim, već sutra stiže nova snježna ciklona Gabor koja će nam donijeti prilično ružno vrijeme. U petak i subotu najbolje je ne putovati jer će sjever Hrvatske zbog snijega i jake bure vjerojatno biti odsječen od juga. Bit će obilnog snijega u zaleđu Dalmacije, a u BiH moglo bi ga pasti i više od metar.

U petak će u unutrašnjosti biti pretežno oblačno, vjetrovito i hladno, povremeno uz slab snijeg. Više snijega očekuje se poslijepodne i navečer, osobito u Slavoniji te u Gorskom kotaru i Lici. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Temperature će cijeli dan biti između -11 i -6 °C, a u gorju i ispod -15 °C.

Na Jadranu će u petak biti oblačno, no na sjevernom veći dio dana suho. Malo snijega moguće je samo prema kraju dana. U Dalmaciji će se s juga širiti oborine. U sjevernoj i većem dijelu srednje Dalmacije padat će snijeg, a u južnoj kiša i snijeg. Na jugu Dalmacije navečer se očekuju obilniji pljuskovi s grmljavinom. Na većem dijelu obale puhat će umjerena do jaka bura, navečer ponegdje olujna, a podno Velebita i orkanska. Na jugu Dalmacije u večernjim satima zapuhat će umjereno do jako jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -7 do -3 °C, a uz obalu i na otocima od -3 do 5 °C - na vanjskim otocima. Sredinom dana u zaobalju će se mjeriti od -6 do -2 °C, a uz obalu i na otocima od -2 do 6 °C. Prema večeri, na jugu Dalmacije očekuje se porast temperature.

Nažalost, Dubrovčane za feštu Sv. Vlaha očekuje vrlo nepovoljno vrijeme. Padat će obilne oborine na rubu snijega i kiše - u samom gradu većinom kiša i pljuskovi s grmljavinom, dok je u Konavlima moguć obilan snijeg.

U subotu će u unutrašnjosti biti oblačno i vrlo hladno s povremenim snijegom. Najviše će ga biti u Slavoniji, Posavini, Banovini, Kordunu i Lici. Ponegdje može pasti i više od 30 cm! Najmanje snijega očekuje se u Međimurju i Zagorju - oko 10 cm. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Temperature u gorju kretat će se oko -15 °C, a u nizinama od -12 do -7 °C. Budući da će snijeg padati na niskoj temperaturi, sol će imati slabiji učinak, pa će se snijeg zadržavati na tlu. Vozači se stoga pozivaju na oprez!

U subotu će na Jadranu biti pretežno oblačno, na sjevernom dijelu uz slab snijeg, a u Dalmaciji kišu i snijeg. Lokalno je moguća kiša koja se smrzava u dodiru s tlom. U Dalmatinskog zagori mjestimično će pasti i preko 30 cm snijega. Na sjevernom Jadranu i većem dijelu Dalmatinske zagore temperature će cijeli dan biti ispod 0 °C, dok će u južnoj i dijelu srednje Dalmacije biti malo toplije.

U nedjelju posvuda slijedi smirivanje vremena i prestanak oborina, a moguća su i sunčana razdoblja. Bit će vrlo hladno. U unutrašnjosti temperature bi ujutro ponegdje mogle pasti i ispod -15 °C, dok će se danju kretati od -10 do -6 °C.

Na Jadranu će biti većinom suho uz moguća kraća sunčana razdoblja. Jutarnje temperature kretat će se od -8 do 0 °C, a dnevne od -4 do 6 na južnom dijelu Jadrana.

Početkom sljedećeg tjedna moguć je utjecaj nove ciklone s novim snježnim oborinama. Temperatura će ostati vrlo niska, čini se i do kraja sljedećeg tjedna, upozorio je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo

Zanimljivosti

3. veljače 1929. godine u Čakovcu je izmjerena temperatura od -35,5 °C.

4. veljače 1929. godine u Gospiću je izmjerena dosad najniža temperatura u Hrvatskoj, -36 °C.

6/7. veljače 1933. godine u sjevernom Tihom oceanu opažen je val visok 34 m.