vjetar, kiša, snijeg...

Stiže nova hladna fronta, DHMZ upalio meteoalarm: U Lici može pasti i do 40 cm snijega

12.04.2021 u 13:41

Bionic
Reading

Pogoršanje koje je na pomolu donosi novi snijeg, prije svega u Gorski kotar i Liku, u kojima treba računati na formiranje snježnog pokrivača, lokalno od 20, pa i do 40 centimetara

Nakon nekoliko dana pauze od zimskog vremena pritjecanjem sve toplije zračne mase s juga danas je došlo do novog prodora hladnog zraka sa sjevera nad europsko kopno. Hladna zračna masa nastavit će napredovanje prema našim krajevima i sutra će u obliku hladne fronte izravno djelovati na vrijeme u regiji. Iduće dane obilježit će stabilna i snažna anticiklona nad Britanskim otočjem i Skandinavijom, a ciklonalni sustavi zadržavat će se nad crnomorskom regijom. U takvim će se uvjetima nastaviti pritjecanje hladnog zraka sa sjevera prema našem području, javlja portal MeteoAdriatic.

Meteoalarm

Državni hidrometeorološki zavod upalio je meteoalarm za utorak za cijelu Hrvatsku osim Slavonije. Žuti meteoalarm upaljen je za središnju i sjevernu Hrvatsku, Liku i Gorski kotar te za Dalmaciju i zaleđe. U unutrašnjosti je žuti meteoalarm upaljen zbog snijega i jakih udara vjetra, u Dalmaciji i zaleđu zbog kiše i vjetra, a u gorskim predjelima i zbog stvaranja snježnog pokrivača debelog i do 40 centimetara.

Narančasti alarm svijetli za Istru i Kvarner zbog jakog vjetra i obilne kiše dok je crveni upaljen za Velebitski kanal zbog jakih udara bure.

 

Do kraja dana zadržat će se oblačno vrijeme, a u Sloveniji i na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i ponegdje na sjeveru Hrvatske povremeno će biti kiše. Veća količina oborine može pasti u slovenskim Alpama, a na visini iznad 2000 metara snijeg. Na Jadranu će puhati pojačano i jako jugo, na otvorenom uz olujne udare. U noći se sa sjevera očekuje hladna fronta, pa će vjetar okrenuti na sjeverni smjer, najprije na sjeveru Hrvatske i u Sloveniji, a do jutra će na sjevernom Jadranu zapuhati jaka i olujna bura, u podvelebitskom području uz orkanske udare, do 40 m/s.

Još jedan hladni prodor, ovaj put manje intenzivan nego prošli. Detaljnije na linku.

Objavljuje MeteoAdriaticPonedjeljak, 12. travnja 2021.

Prodorom hladnog zraka u noći, najprije u Gorskom kotaru pa u Lici i drugdje u višim predjelima srednje i sjeverne Hrvatske te u Sloveniji, očekuje se snijeg koji će tokom jutra stvoriti ponegdje i značajniji novi pokrivač. U nizinama se većinom očekuje kiša iako nije isključena vjerojatnost za kratkotrajan snijeg u jutarnjim satima. Tijekom dana glavnina oborine premjestit će se nad BiH, Slavoniju, Crnu Goru te Kosovo i Srbiju, a uglavnom suho zadržat će se u Makedoniji, u kojoj se nešto kiše te snijega u planinama očekuje u srijedu.

Temperatura zraka bit će u umjerenom padu, u noći na srijedu u gorju se očekuju vrijednosti posvuda ispod nule, a temperature oko nule moguće su ponegdje i u nizinama unutrašnjosti. Na Jadranu će minimalne noćne vrijednosti u srijedu iznositi uglavnom od 2 do 9°C.

Oprezno u prometu

Što se tiče ostatka unutrašnjosti, snijega će uglavnom biti u tragovima, prije svega u sjevernim predjelima, na području Varaždinske županije i u sjeverozapadnim dijelovima, osobito na području Krapinsko-zagorske županije. Pahulje će zalepršati i u unutrašnjosti Dalmacije.

Snijeg u Lici Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL

'Tijekom zimskog perioda tehničke jedinice održavanja Hrvatskih autocesta primaju meteorološke prognoze dva puta dnevno, a na osnovi kojih donose odluku o preventivnom posipavanju kolnika te dalje, ovisno o uvjetima, i o punom angažmanu zimske službe. Do 15. travnja traje redovna zimska služba te je u pripravnosti 24/7. Ako vremenske prilike budu i nadalje zimskog karaktera, zimska pripravnost bit će u pogonu i poslije 15. travnja.

Bitno je napomenuti da za vrijeme snježnih padalina zimska služba osigurava prohodnost. Za vrijeme padalina nije moguće očistiti cestu tako da bude 'crna', stoga je jako bitno da korisnici ne kreću na put bez zimske opreme. Snijeg s kolnika može se u potpunosti ukloniti tek prestankom padalina', rekla je za N1 Andrea Haleus iz Odnosa s javnošću HAC-a.