SAVA I DALJE RASTE

Stiže nam vodni val iz Slovenije

19.09.2010 u 12:13

Bionic
Reading

Danas u poslijepodnevnim satima u Zagrebu se očekuje dolazak najavljenog velikog vodnog vala rijeke Save iz Slovenije koji bi kroz Zagreb trebao proći bez ikakvih problema, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić

Kiša u Sloveniji još uvijek pada, vodostaji još uvijek rastu, pa je taj vodni val malo spljošteniji i dulje traje pa će, umjesto u prijepodnevnim satima, u Zagreb stići danas poslijepodne. 'Očekujemo da će taj vodni val iznositi oko 420 centimetara i mi ćemo ga provesti normalno kroz Zagreb', istaknuo je Husarić.

Kazao je da je preljev Odra rano jutros u četiri sata počeo funkcionirati te dodao da je radi rasterećenja vodostaja aktivirana ustava Prevlaka koja bi se tijekom dana trebala dići na svoj maksimum.

Husarić je istaknuo da su i dalje u Zagrebu na snazi redovite mjere obrane od poplava te da se nada da izvanrednih mjera neće biti.

Osvrnuvši se na jutrošnju situaciju, rekao je da vodostaji rijeka u Hrvatskoj još uvijek rastu te da su sve ekipe na terenu i uspostavljena su sva dežurstva. Naglasio je da se zečji nasipi postavljaju u mjestu Medsave kod Samobora i Drenju Brdovečkom kod Zaprešića, u nebranjenom području. Tamo se zasad odolijeva vodama, ali su se pojavile i podzemne i zaobalne vode, rekao je.

Velike kiše padaju na riječkom, istarskom i gorankom području. U Istri ima lokalnih izlijevanja - u Umagu je lokalna poplava zbog loše oborinske kanalizacije.

Lokalnih izlijevanja ima i na području Zagorja i Međimurja. Husarić je izjavio da rijeka Mura pomalo raste, ali da je sve u stanju redovne obrane od poplava, a isto tako i Drava lagano raste i pripremno je stanje obrane od poplava.

Noćas su oko jedan ujutro, za sav promet bili zatvoreni svi granični prijelazi prema Sloveniji - Plovanija, Kaštel i Požane. Promet se preusmjeravao na granične prijelaze Rupa i Pasjak.

Vodostaji rijeke Kupe su u porastu i prati se situacija i maksimumi se očekuju sutra. Karlovac je u pripremnim mjerama obrane od poplava. Vodostaji Dunava su u blagom porastu.

Prema prognozama, očekuje se da će tijekom današnjeg dana kiša prestati padati i da će se stanje početi normalizirati, zaključio je Husarić.