izjašnjavanje

Stipić: Članovi Preporoda odbili Vladin prijedlog suspenzije ugovorenih povišica

13.05.2020 u 14:26

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić izvijestio je u srijedu da je više od 95 posto članova tog sindikata odbilo Vladin prijedlog o suspenziji ugovorenih povišica osnovice plaće u ovoj godini te odricanju od regresa, božićnice i jubilarne nagrade.

Stipić u priopćenju navodi kako je na izjašnjavanju - provedenom u 388 osnovnih i srednjih škola, 11. i 12. svibnja, 95,35 posto članova sindikata odbacilo, a njih 4,50 posto podržalo Vladin prijedlog o suspenziji ugovorenih povišica osnovice plaće u 2020. godini te odricanju od regresa, božićnice i jubilarne nagrade.

Napominje kako je riječ o prvom izjašnjavanju članstva tog sindikata koje se istovremeno provodilo kako među radnicima koji rade od doma, provodeći nastavu na daljinu, tako i radnicima čije je radno mjesto u školi. Dodaje i da je zanemariv broj članova – njih svega 0,15 posto, koji se o prijedlogu nisu željeli izjasniti.

Stipić je poručio i da rezultati provedenog izjašnjavanja obvezuju predstavnika Sindikata Preporod da na sastanku predstavnika Vlade i sindikata javnih službi, najavljenom za početak idućeg tjedna, odbije prijedlog Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Zbog ekonomske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, Vlada je zatražila od sindikata javnih i državnih službi da odustanu od božićnica, regresa i jubilarnih nagrada te da prihvate suspenziju rasta osnovice, po kojoj su plaće u javnim i državnim službama u 2020. trebale rasti za još 4 posto.