VELIKA BRITANIJA I FRANCUSKA

Stigle prve doze cjepiva protiv svinjske gripe

27.08.2009 u 22:06

Bionic
Reading

Velika Britanija i Francuska dobile su u četvrtak prve količine cjepiva protiv gripe H1N1, objavila su njihova ministarstva zdravstva

Cjepivo koje je Velikoj Britaniji dopremila američka farmaceutska tvrtka Baxter još 'nije prošlo postupak odobrenja', rekla je glasnogovornica britanskog ministarstva zdravstva. Taj bi se postupak trebao završiti u listopadu, 'ako ne bude nikakvih problema', dodala je.

Francuska je u četvrtak preuzela prve doze cjepiva 'u ograničenim količinama', izjavila je ministrica zdravstva Roselyne Bachelot na tiskovnoj konferenciji. Ministrica 'iz sigurnosnih razloga 'nije htjela reći koliko je doza cjepiva dopremljeno. 'Ono se neće smjeti prepisivati bez dopuštenja za komercijalnu distribuciju', istaknula je.

Bachelot je kazala da je ukupni proračun za cjepivo naručeno u četirima laboratorijima 'milijardu eura'. Ministrica je potvrdila da se Francuska, osim trima već predviđenim laboratorijima (francuski Sanofi-Pasteur, švicarski Novartis i britanski GlaxoSmithKline), obratila i američkom Baxteru. Ministrica nije htjela reći koliko je doza cjepiva naručeno od Baxtera i po kojoj cijeni. Američki laboratorij Baxter objavio je početkom kolovoza da je u srpnju završio proizvodnju prvih količina cjepiva.