izbori sljedeće godine

Stigla nova anketa: Mađarska oporba vodi ispred Orbanovog Fidesza

28.10.2021 u 10:44

Bionic
Reading

Savez šest oporbenih stranaka u Mađarskoj vodi pred vladajućom strankom Fidesz za četiri posto dok se pripremaju za opće izbore sljedeće godine, pokazuju rezultati javne ankete koje je objavio ZRI Zavecz Research u srijedu navečer.

Premijer Viktor Orban prvi put će se na izborima, vjerojatno u travnju, suočiti s ujedinjenim frontom različitih oporbenih stranaka koje uključuju Demokratsku koaliciju, Socijaliste, liberale i nekadašnju krajnju desnicu a sada stranku desnog centra Jobbik.

Anketa provedena između 11. i 19. listopada, objavljena na internetskom portalu vijesti Telex.hu pokazuje da je potpora Fideszu pala s 37 posto, koliko je zabilježena u rujnu, na 35 posto. Potpora oporbenom savezu povećana je s 38 na 39 posto.

Oko 23 posto ispitanika reklo je da nema stranačkih preferencija.

Ovaj mjesec oporbene stranke birale su kandidata za premijera i sada imaju zajedničkog kandidata protiv Fidesza u svakoj od 106 izbornih jedinica.

U drugom krugu predizbora više od 650.000 oporbenih birača dalo je svoj glas, a  Peter Marki-Zay, konzervativni gradonačelnik manjeg grada bez stranačke pripadnosti, pojavio se kao vođa oporbenog saveza.

Za toga 49-godišnjaka, katolika, oca sedmero djece s diplomom ekonomije i marketinga prvi se put u političkim krugovima čulo kad je pobijedio na izborima za gradonačelnika 2018. u svojemu rodnom gradu Vašrelju (Hodmezovasarhely), uporištu vladajuće stranke Fidesz.

Nedavna anketa provladina think-tanka Nezopont i Szazadvega pokazala je jako Fideszovo vodstvo nad oporbom.

Vladajuća nacionalistička stranka Fidesz na vlasti je od 2010. 

Oporbeni savez od šest stranaka sastavljen je od ljevičarske Demokratske koalicije, Socijalističke stranke, bivše ekstremno desne stranke Jobbik, manje zelene i liberalne stranke LMP, Parbeszed (Dijalog) i stranke Momentum.