promjena vremena

[FOTO/VIDEO] Stigla hladna fronta: Pijavice čupale drveće u Umagu, tuča padala u Karlovcu, odletio i dio krova gradske vijećnice u Dugoj Resi

03.08.2020 u 18:31

Bionic
Reading

Snažno nevrijeme praćeno kišom, pljuskovima s grmljavinom te jakim vjetrom pogodilo je u ponedjeljak navečer Istru, posebno zapadnu obale istarskog poluotoka, odnosno područje Umaga i Poreča

Nakon što je tijekom dana na području Istre bilo lokalnih pljuskova, kasno poslijepodne razvio se snažan sustav na moru, koji je zahvatio Italiju te šire riječko područje, a predvečer je stiglo i u Istru, navode iz istarskog meteo portala Istramet.

U Novigradu i Taru od siline nevremena srušena su brojna stabla i prometni znakovi, a na Umag se sručilo olujno nevrijeme uz vjetar brzine oko 150 km/h praćeno pijavicama.

U Poreču je pak stablo palo točno na čekaonicu na autobusnoj stanici i smrskalo ju, no na sreću nitko nije stradao. Iako su obilne oborine diljem Istre preplavile prometnice, u policiji kažu da većih problema u prometu nije bilo.

Ekipe vatrogasaca su na terenu kako bi sanirali štete koju je prouzročilo grmljavinsko nevrijeme koje je zahvatilo veći dio Istre.

Tuča izazvala velike štete u okolici Karlovca

Na području Karlovca i Duge Rese u snažnom pljusku praćenom tučom, vjetrom i grmljavinom nastala je šteta na mnogo kuća, automobila i na usjevima, te je sa zgrade Pučkog ortvorenog učilišta u Dugoj Resi vjetar skinuo limeni krov.

U Karlovcu i Dugoj Resi stotinjak je intervencija na sanaciji oštećenih kuća i na uklanjanju polomljenih grana s prometnica što je posljedica nevremena koje je započelo nešto prije 18 sati, pa se smirilo i u 21 sat ponovilo, doznaje Hina u Centru 193.

  • +8
Tuča na karlovačkom području Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković rekao je Hini da je znatno oštećeno najmanje 35 krovova u Karlovcu i 15 u Dugoj Resi, te vatrogasci rade na sprječavanju većih šteta svugdje gdje je to moguće. Angažirane su sve snage na terenu Karlovca i Duge Rese, ali i vatrogasna vozila s ljestvama za rad na visini iz Ogulina i Slunja, da bi se krovovi mogli prekrili.

Snažn pljusak je mjestimice bio pračen tučom razne veličine, ponegdje i veličine jajeta, te su razbijena vjetrobranska stakla i karoserije mnogih automobila, ali i crijepovi kuća.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Josip Ribar rekao je Hini da se šteta utvrđuje, da će u jutro na Stožeru imati više podataka nego sada, ali da primjerice za sada zna da je u Karlovcu tuča uništila šest automobila.

“Naravno da tek sutra očekujemo prijave šteta, posebno na poljoprivredi. Ako budu pojedine općine i gradovi imali izravnu štetu od nevremena veću od 20 posto svojih izvornih proračunskih prihoda, bit će proglašeno stanje prirodne nepogode, ali za sada nam nisu poznati pravi razmjeri štete”, rekao je Ribar.

  • +5
Tuča u Lasinji Izvor: Cropix / Autor: Rajka Pongracic / CROPIX

Zagren na večer zapljusnula jaka kiša

Nevrijeme je predvečer stiglo i do Zagreba, no veća kiša počela je padati tek iza 21 sat. Zagrebački vatrogasci imaju veliki broj dojava zbog kiše i to na području Centra, Španskog, Prečkog, Novog Zagreba, Medveščaka. Najveći broj dojava vezan je za ispumpavanje vode, piše Večernji list.

Za razliku od prije desetak dana, ovaj put kiša nije uzrokovala poplavu u podvožnjaku u Miramarskoj ulici.

Podvožnjak u Miramarskoj nakon današnje kiše prohodan je za sva vozila Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

No isto se ne može reći za podvožnjak u Škorpikovoj koji već godinama poplavi kod svake jače kiše.

Kako je najavio HRT-ov Zoran Vakula, promjena vremena neće biti kratkotrajna. Od ponedjeljka navečer do četvrtka poslijepodne opet česta kiša, povremeno i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, mjestimice i uz olujna nevremena s tučom, na Jadranu i pijavice.