upaljen meteo alarm

Stigla hladna fronta, minusi i na Jadranu. Vakula: Izdržite! Sljedeći tjedan stižu južina i zatopljenje

15.01.2021 u 10:48

Bionic
Reading

Metereolozi Državnog hidrometereološkog zavoda (DHMZ) izdali su upozorenja zbog hladnog vala koji je pogodio veliki dio zemlje

'Budite na oprezu zbog niskih temperatura koje se očekuju. Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika', stoji u upozorenju DHMZ-a, koji je zbog iznimno niskih temperatura izdao žuto upozorenje za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, riječku i splitsku regiju.

'No, to ne treba čuditi jer ćemo imati jedno od hladnijih razdoblja ove zime, s temperaturom zraka posvuda nižom od prosječne, a ponegdje će, kao primjerice na Jadranu, najviša dnevna temperatura biti samo oko prosječne najniže jutarnje za sredinu siječnja. Srećom, iako će biti prilično niska, temperatura zraka i dalje će biti osjetno viša od znanih 'negativnih temperaturnih rekorda'. Izdržite! Južina i osjetno zatopljenje stižu sljedeći tjedan.', poručio je u četvrtak metereolog Zoran Vakula na HRT-u.

Zbog jake bure je izdano narančasto upozorenje za Kvarner i Kvarnerić te za područje Velebitskog kanala.

Djelomice, na Jadranu popodne i pretežno sunčano te i dalje hladno. U sjevernim kopnenim područjima povremeno više oblaka, a uglavnom će navečer mjestimice padati slab snijeg. Vjetar na kopnu slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni.

Hladna fronta donijela je i na potresom razrušene dijelove Hrvatske izuzetno hladno jutro Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na moru umjerena i jaka bura, u drugom dijelu dana u jačanju.

Najviša dnevna temperatura zraka od -1 do 4, na Jadranu od 5 do 10 °C, prognoza je DHMZ-a za danas, dok za sutra najavljuju niže temperature pa će tako najniža jutarnja temperatura biti od -10 do -5, na Jadranu od -3 do 2 °C. Najviša dnevna temperatura sutra na kopnu će biti od -3 do 1, a na Jadranu od 3 do 7 °C.

Hladni valovi, slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol, objašnjavaju na stranicama DHMZ-a.

Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka. Premda je maksimum smrtnosti kod toplih valova izraženiji nego kod hladnih, ukupno povećanje smrtnosti je nakon hladnih valova veće nego nakon toplih valova.

Split se već u petak ujutro probudio na jedan stupanj ispod ništice, javlja Slobodna Dalmacija.