PRAVO KRETANJA I PRAVO NA SIGURNOST

Stier radi sve kako bi se otklonile gužve na granici sa Slovenijom

13.04.2017 u 14:36

Bionic
Reading

Hrvatska i Italija suglasne su da je potrebno brinuti za sigurnosti granica Europske unije, ali i unutar EU-a osigurati slobodu kretanja, kazali su nakon sastanka u Puli šefovi diplomacija Davor Ivo Stier i Angelino Alfano

Hrvatska i Italija imaju 'jedno zajedničko razumijevanje da bi se uz brigu za sigurnost, pogotovo vanjskih granica Europske unije, unutar EU-a trebala osigurati i sloboda kretanja, a ne da imamo dugačke kolone na granici', rekao je nakon sastanka Stier.  

'To je nešto što je u interesu i Hrvatske i Italije', naglasio je Stier.

Stier je rekao da u rješavanju problema gužvi na granici Hrvatska ima otvorenu komunikaciju s Europskom komisijom, a u stalnom su kontaktu ministri unutarnjih poslova i šefovi graničnih policija uključenih zemalja.  

'Mi ćemo kao Ministarstvo vanjskih poslova dati svu potrebnu potporu ministru unutarnjih poslova Orepiću jer je on u izravnoj vezi sa slovenskim kolegom i MUP-om kako bi se iskoristile sve mogućnosti koje i posljednja Uredba daje, a to je da se pređe sa sistematskih na ciljane provjere i time osigura sloboda kretanja', rekao je Stier. 

'Naše se mjere ne odnose isključivo na hrvatsko-slovensku granicu. Već postoji i jedna zajednička notifikacija za hrvatsko-mađarsku granicu, ali i što se Neuma tiče', objasnio je šef hrvatske diplomacije.    

Talijanski ministar Angelino Alfano kazao je kako će talijanska strana učiniti sve kako bi ublažila nelagodu građana kako bi se istodobno 'moglo spojiti pravo na kretanje i pravo na sigurnost'. 

'Sigurnost je, naravno, iznimno važna i ona nema alternative. Hrvatska se nalazi na jednom raskrižju između dužnosti i prava jer pripada Europskoj uniji, no treba istodobno pristupiti problematici Schengena. U međuvremenu se naš konkretan pristup se sastoji u tome da naša ministarstva unutarnjih poslova budu u stalnom kontaktu kako bi prijelaz granice za građane bio što bezbolniji i efikasniji', rekao je Alfano.

Dvojica ministara najavila su intenziviranje hrvatsko-talijanske suradnje. 

Alfano, koje je u jednodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj, izrazio zadovoljstvo razgovorima s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice u Istri koji 'nisu skrivali oduševljenje što su Talijani, ali i činjenicom da žive u Istri'.

'To je odlična kombinacija koju pripadnici talijanske manjine doživljavaju na ovim prostorima, u jednoj europskoj i modernoj zemlji. Upravo zato naš je glavni cilj ojačati sve naše bilateralne odnose s Hrvatskom jer obje države pripadaju europskoj obitelji', zaključio je Alfano.     

'Talijanska nacionalna zajednica u Hrvatskoj je iznimno važna i predstavlja most između dviju država. Mi imamo viziju Europe i Europske unije gdje neće biti novih podjela, gdje će se poštivati temeljno pravo slobode kretanja ljudi', dodao je Stier.