ELEMENTARNA NEPOGODA

Štete na usjevima veće od tristo tisuća kuna

23.07.2010 u 19:26

Bionic
Reading

Štete nastale na jesenskim i proljetnim usjevima zbog velikih količina oborina u drugoj polovici svibnja, u Osječko-baranjskoj županiji iznose 331.676.779 kuna, objavio je danas župan Vladimir Šišljagić, koji je zbog njih 28. svibnja proglasio elementarnu nepogodu

Prema prvim procjenama šteta je tada bila cca 175 milijuna kuna, no cjelovito izvješće pokazalo je da je ona znatno veća. Tom procjenom, međutim, nisu obuhvaćene štete nastale poplavama, zbog kojih je Šišljagić elementarnu nepogodu proglasio 9. lipnja.

One će se znati za desetak dana, a župan ih je tada grubo procijenio na milijardu kuna – oko 750 milijuna u poljoprivredi i 250 na stambenim i gospodarskim objektima, trajnim nasadima i na infrastrukturi.

'Ministar Čobanković je tada obišao potopljena polja i rekao da neće biti štete, a sada tvrdi da je šteta u poljoprivredi između 30 i 50 posto. Zato pozivamo njega i Vladu da ozbiljno pristupe izradi rebalansa državnog proračuna, kako bi se prijavljena šteta na vrijeme obračunala i osiguralo dostatna sredstva za isplatu još ove godine“, rekao je Željko Kraljičak, zamjenik župana zadužen za poljoprivredu i dodao kako ih je ministar financija, Ivan Šuker, prije nekoliko dana obavijestio da se prikupljaju podaci iz cijele Hrvatske, nakon čega će odlučiti kako će sanirati nastalu štetu.