JOŠ NIŠTA O UZROCIMA

Šteta nesreće kod Rijeke 10 milijuna kuna

25.11.2009 u 13:07

Bionic
Reading

'Po prirodi nisam kockar, odbijam sve špekulacije o uzrocima željezničke nesreće', izjavio je danas predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić prilikom obilaska mjesta nesreće na Pećinama

Bez obzira na željezničke nesreće u Hrvatskoj, mišljenja je da je takav promet najsigurniji na kopnu te tvrdi da imamo stručne ljude koji obavljaju očevid te za 15-ak dana očekuje i njihove rezultate. Istaknuo je da zbog nesreće nema većih zastoja u gospodarskim aktivnostima.

Noćas je normaliziran promet na dva kolosijeka te je sa devet vlakova u riječku luku prevezeno pet tisuća tona tereta koji se nagomilavao kod Moravica tijekom ovih pet dana dok je trajala sanacija, a šest vlakova je prometovalo za potrebe HŽ Infrastrukture. U sanaciji teretnog vlaka sa 16 vagona natovarenih kontejnerima s koštanim brašnom koji je u noći 21. studenoga izletio iz tračnica na kolodvoru Sušak – Pećine kod Tower centra sudjelovale su ekipe triju samostalnih trgovačkih društava tvrtke HŽ Holding, i to HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo i HŽ Vuča vlakova, zatim ekipe tvrtki Metisa, IND-EKO-a, Luke Rijeka, Elektrotehničke sekcije i Krim-policije.

Materijalna šteta je velika, a Jerneić je procjenjuje na oko 10 milijuna kuna. Putnici putničkih vlakova na relaciji Škrljevo – Rijeka i dalje se prevoze autobusima, a uspostava putničkog prometa očekuje se za dva dana.

Jerneić je danas s članovima Uprave HŽ Infrastukture posjetio mjesto nesreće u sklopu obilaska sekcija na riječkom području te radova na izmjeni sustava električne vuče. 'Želimo čuti probleme radnika te povećati disciplinu', rekao je.

Na mjestu nesreće radnici i danas užurbano rade. U tijeku je rezanje posljednja dva smrskana kontejnera, odvoženje preostalog koštanog brašna koje se rasulo prilikom nesreće te popravak prvog kolosijeka koji je potpuno uništen. Glasnogovornica Metisa Dajana Dobrović naglašava da će se sav tucanik ukloniti i zamijeniti novim. Riječani se tako ne moraju pribojavati da će intenzivan miris koštanog brašna, koji se ovih dana širi, ostati u njihovom gradu.