ZA ZDRAVSTVO BEZ DUGOVA

Štedi se na pacijentima i rodiljama

03.08.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Nakon tri rebalansa, zdravstvo je ukupno ostalo bez otprilike tri milijarde kuna! U prvom rezanju otišlo je 1,7 milijardi, u drugom 900 milijuna, a u posljednjem je zdravstvena potrošnja smanjena za 220 milijuna kuna

ZAGREB - U trećem su rebalansu kapitalna ulaganja umanjena 38,2 milijuna kuna, što u odnosu na ostatak od 352,2 milijuna nije veliki gubitak zbog kojega bi bili posebno ugoženi, piše Večernji list.

Radovi na objektima samo su usporeni, objašnjava ministar zdravstva Darko Milinović. KBC Rijeka je, izdvaja Milinović, ostao bez pet milijuna kuna jer još nisu riješeni imovinskopravni odnosi zbog čega nije dobivena ni građevinska dozvola za drugu fazu radova u toj bolnici. Također, iako je bilo planirano u ovoj godini, neće početi obnova odjela za babinjače u Petrovoj bolnici. Investicija od 1,5 milijuna kuna odgođena je za sljedeću godinu.

'U jeku su radovi na obnovi odjela za patologiju trudnoće koji bi trebali biti završeni do kraja godine, pa kad bismo započeli rekonstrukciju odjela za babinjače, veliki dio bolnice bio bi izvan pogona', objašnjava ravnatelj prof. Slavko Orešković.

Novac iz pričuve Ministarstva zdravstva za hitne intervencije u zdravstvenim ustanovama posljednjim je rebalansom skresan za pet milijuna kuna, deset milijuna kuna manje potrošit će se i za informatizaciju sustava, a za oko 1,7 milijuna smanjeni su i ovogodišnji troškovi ulaganja u KB Merkur.

Naime, zbog kašnjenja radova na novom Centru za transplantaciju i rekonstrukcije dijela bolnice, Ministarstvo još ne treba kupovati novu opremu. No, najviše su zapravo stradali KB Jordanovac, čija je rekonstrukcija ispala iz zdravstvenog proračuna u prvom rebalansu, kao i gradnja odjela za forenziku u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

Unatoč rezanjima troškova u zdravstvu, ministar je ponosan što je prije desetak dana unutarnjim rebalansom iz proračuna za socijalne programe ustupio Vladi četrdesetak milijuna kuna za besplatne udžbenike djeci iz socijalno ugroženih obitelji. K tome, unutarnjim rebalasnom HZZO-a plaćeno je 125 milijuna kuna rate kredita za gradnju Rebra, 80 milijuna kuna za regres zaposlenima u sustavu i 165 milijuna za antivirusne lijekove i cjepiva za svinjsku gripu.