DOLIJAO ZBOG MITA

Stečajnom upravitelju dvije godine zatvora

10.06.2009 u 18:33

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je na dvije godine zatvora zbog primanja 200.000 kuna mita nepravomoćno osuđen bivši stečajni upravitelj Trgovačkog suda u Bjelovaru Zvonko Vrkić, što je, koliko je poznato, prva osuđujuća presuda izrečena nekom stečajnom upravitelju

Županijska sutkinja Ivana Kršul osudila je Vrkića, jer je od direktora poduzeća Bravar-Commerc iz Pitomače Stjepana Đakića uzeo 200.000 kuna mita kako bi ubrzao stečajni postupak. Nakon što je u tom poduzeću krajem 2003. otvoren stečaj, Vrkić je u više navrata tražio mito od Đakića koji mu ga je naposljetku predao 15. prosinca 2005. u restoranu Picok u Đurđevcu. No, Vrkić je nakon primanja mita uhićen.

Njegova braniteljica, odvjetnica Višnja Drenški-Lasan najavila je da će uložiti žalbu na presudu, jer smatra da je njezin branjenik osuđen temeljem nezakonitih dokaza. Hrvatsko pravosuđe već je pokrenulo kaznene postupke protiv nekoliko stečajnih upravitelja, a koliko je poznato Zvonko Vrkić prvi je koji je i osuđen.

Među kazneno gonjenima stečajnim upraviteljima je i Marinko Pajić koji je vodio stečaj u više od 120 poduzeća. Pajić je nedavno optužen zbog sumnje da je ispod cijene prodao zemljište građevinskog poduzeća Dom dvjema tvrtkama kojima je time pribavio korist veću od 12 milijuna kuna.