TEŽAK ZADATAK NOVE UPRAVE

Stečaj Peveca uništio bi još 1.600 poduzetnika

18.10.2009 u 10:21

Bionic
Reading

Prvi zadatak nove Uprave Peveca, na čije je čelo došao Vladimir Šelebaj-Sellier, bit će postizanje dogovora s vjerovnicima kako bi se spasila tvrtka koja zapošljava oko 2.500 radnika

Sam Šelebaj jučer nije želio davati nikakve izjave za medije. Ipak, iz krugova bliskih novoj Upravi doznajemo da će ona po svaku cijenu nastojati izbjeći stečaj. Za tako nešto, kažu, sada nije dobar trenutak. Naime, Pevec raspolaže velikom imovinom, pa bi stečaj u sadašnjim uvjetima zapravo značio njezinu rasprodaju, a ta će imovina u nekim boljim vremenima, kada Pevec izađe iz problema, a Hrvatska iz krize, vrijediti puno više.

Nadalje, u novoj Upravi mišljenja su da bi stečaj Peveca za sobom povukao i propast velikog broja drugih poduzetnika, čije je poslovanje vezano uz ovu bjelovarsku kompaniju, kojih je oko 1.600. 'U suradnji s konzultantskom kućom KPMG izrađen je plan oporavka tvrtke, koji je svakako puno bolje rješenje od stečaja. Nova Uprava nije tu da bi sahranila tvrtku, nego da bi je postavila na noge - kažu izvori Jutarnjeg.hr iz krugova bliskih novom vodstvu Peveca.

Dubioze te tvrtke procjenjuju se na oko dvije milijarde kuna, a tvrtka Zdravka i Višnje Pevec našla se u situaciji da ne može otplaćivati kredite. Štoviše, u javnosti su se pojavile i informacije o pranju novca, što su u Pevecu demantirali.

Slamku spasa u ovom trenutku predstavlja imenovanje nove Uprave Peveca, koju je preuzeo Vladimir Šelebaj-Sellier, javnosti poznatiji kao producent televizijskih sapunica i suprug HTV-ove novinarke Dijane Čuljak-Šelebaj.

Drugi član nove Uprave je Danijel Pevec. Konzultantska kuća KPMG, koja je i do sada radila na planu restrukturiranja Peveca, nastavit će pružati pomoć novoj Upravi.

U novoj Upravi priznaju da je stanje u tvrtki teško, ali ne smatraju ga bezizlaznim.