AFERA KAMIONI

Stazić: HDZ prijetnjama pokušava sakriti istinu

10.04.2009 u 12:16

Bionic
Reading

Samo jedan dan trajala je šutnja SDP-ovca Nenada Stazića, predsjednika saborskog Povjerenstva koje bi trebalo utvrditi činjenice o nabavi vozila u Ministarstvu obrane 2004. godine, prilikom čega je država oštećena za oko dva milijuna eura

Da podsjetimo, prije nekoliko dana Jutarnji list objavio je transkript svjedočenja generala Joze Miličevića iz travnja 2005. godine u kojem stoji da je država prilikom nabave 39 kamiona za MORH 2004. godine oštećena za 14, 8 milijuna kuna, a kako glavni krivac za to naveden je tadašnji ministar obrane Berislav Rončević.

Objavljivanje transkripta uznemirilo je duhove u HDZ-u pa su tijekom jučerašnjeg dana pljuštale optužbe na račun generala Miličevića, predsjednika Stjepana Mesića i Nenada Stazića kojeg je HDZ optužio da je dokumente dostavio medijima.

Nakon što je jučer odbio davati bilo kakve izjave jer bi na taj način prekršio odredbe poslovnika, Stazić se danas ipak odlučio obratiti javnosti jer, kako je rekao, 'poslovnik su svojim jučerašnjim istupima već prekršili HDZ-ovci Andrija Hebrang i Krunoslav Markovinović, pa se ni ja više ne osjećam dužnim poštovati isti'.

'Hebrang je oblatio generala Jozu Miličevića tvrdeći da ne poznaje Zakon o službenoj tajni, dok je Markovinović predsjednika Mesića optužio da je lobirao da se nabave Mercedesovi kamioni. Hebrang, nadalje, prijeti kaznenim prijavama i traži da policija istraži tko je medijima dostavio svjedočenje generala Miličevića, a stvarni cilj mu je da skrene stvari s bitnog, odnosno s činjenice da je država oštećena za 14,8 milijuna kuna', kazao je Stazić.

Predsjednik Povjerenstva uvjeren je da Miličević nije prekršio Zakon jer je riječ o postupku koji nije bio vezan službenom tajnom, dodavši da HDZ metodama zastrašivanja pokušava sakriti istinu od javnosti.

'Nakon Miličevićeva izvještaja godinu dana su se igrali s njime, nisu ga nigdje rasporedili, a sad je upitno hoće li nastaviti doškolovanje u Americi. Rončević je tražio njegovo umirovljenje, a general koji je prošao sva ratišta rekao je da nije dovoljno hrabar reći s kojim argumentima je bivši ministar to želio napraviti.

Zabrinjavajuće je da i Markovinović plaši ljude i da od tajnica saznaje kad je netko preuzeo fonograme. One mu te informacije daju jer ga se boje', tvrdi Stazić i dodaje da do dana današnjeg nije dobio sve tražene izvještaje iz MORH-a iako aktualni ministar obrane tvrdi suprotno.

'Sada je postalo jasno zašto je HDZ želio da iskazi koji su davani pred članovima saborskog Povjerenstva budu zatvoreni za javnost', zaključio je Stazić.