FUKUSHIMA - NOVI ČERNOBIL

'Stavite reaktore pod kontrolu po svaku cijenu!'

12.04.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Nako što je Japan u utorak povećao razinu nuklearne katastrofe u nuklearki Fukushima Daiichi sa 5 na najvišu 7, čime je ta katastrofa izjednačena s katastrofom u Černobilu iz 1986, japanski premijer Naoto Kan u utorak je poručio TEPCO-u, vlasniku i upravitelju Fukushime, da stavi reaktore pod kontrolu 'po svaku cijenu'

'Stanje se stabilizira'

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je da se stanje u unesrećenojnuklearnoj centrali 'stabilizira malo po malo' te da radioaktivnoistjecanje opada. Upitan o kontradikciji između svojih riječi i odlukeda se razina težine nesreće u Fukushimi Daiichi (No 1) podigne na 7, Kanje odgovorio: 'Izvršili smo ponovnu procjenu razine na temelju provjereopsega radioaktivnih curenja'.

Premijer želi da TEPCO odredi vremenski rok u kojem će se nuklearna kriza privesti kraju i nada se da će 'oni to skoro učiniti'.

'Po svaku cijenu, svi reaktori i bazeni s iskorištenim nuklearnim gorivom moraju biti stavljeni pod kontrolu kako bismo mogli spriječiti širenje štete', rekao je Kan.

Dosadašnja ocjena nuklearne katastrofe 5 bila je jednaka onoj koju je dobila nesreća na Otoku tri milje u SAD-u. Snažni potresi pogodili su u utorak ujutro istočni i središnji Japan, ali zasad nema podataka o ozlijeđenima ni šteti, niti je izdano upozorenje za cunami, izvijestila je agencija Kyodo news.

Odluka o podizanju ocjene uslijedila je nakon što je japanska agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost (NISA) objavila preliminarne izračune po kojima oštećena elektrana ispušta i do 10.000 TBq (terabekerela) radiokativnog materijala po satu, nakon što su razorni potres jakosti 9 i tsunami 11. ožujka pogodili sjeveroistok Japana, izvijestila je agencija Kyodo news.

Međunarodna skala nuklearnih i radioloških događaja (INES), ide od razine 1, koja ukazuje na vrlo malu opasnost za stanovništvo, do razine 7, velike nesreće kod koje je došlo do velikog ispuštanja radioaktivnog materijala, uz zdravstvene i ekološke učinke vrlo širokih razmjera.

Operator nuklearke Tokyo Electric Power (Tepco) upozorio je u utorak da bi istjecanje radioaktivnog materijala moglo nadmašiti Černobil ako se ne uspiju zatvoriti pukotine.

'Istjecanje radioaktivnog materijala nije potpuno zaustavljeno i duboko smo zabrinuti jer bi možda moglo nadmašiti Černobil', rekao je dužnosnik Tepca novinarima u utorak.

'Radioaktivnost ispuštena u atmosferu doživjela je najvišu razinu između 15. i 15. ožujka. Radioaktivni materijali još uvijek istječu, ali se količina u međuvremenu znatno smanjila', rekao je zamjenik direktora Japanske agencije za nuklearnu sigurnost Hidehiko Nishiyama nešto ranije u utorak.

Nacionalni odbor za nuklearnu sigurnost izdao je preliminarno izvješće u kojem navodi da je ukupna količina vanjske izloženosti radijaciji nadmašila godišnju granicu od 1 milisiverta u područjima udaljenijim od 60 km sjeverozapadno od nuklearke i oko 40 km jugo-jugozapadno od Fukushime, javila je agencija Kyodo.

Novi potresi ljuljaju i Tokio

Potres jačine 6,4 u utorak ujutro pogodio je istok Japana i zatresao zgrade u Tokiju, navela je japanska meteorološka agencija.

Središte potresa bilo je u blizini obale prefekture Chiba na istoku zemlje, 77 kilometara sjeverozapadno od Tokija.

Američka Agencija za geološka istraživanja priopćila je da je taj potres bio na dubini od 33 kilometra, 112 kilometara južno-jugoistočno od Honoshua.

Nakon potresa privremeno je zatvorena japanska glavna međunarodna zračna luka Narita, navodi agencija Kyodo. Letovi su nakon provjere ponovno uspostavljeni.

Nešto ranije, prema izvješću agencije Kyodo, potres jakosti 5,5 pogodio je prefekturu Nagano u središnjem Japanu.

U Japanu je zabilježen niz potresa otkad su tu zemlju 11. ožujka pogodili razorni potres i tsunami u kojima je poginulo ili nestalo gotovo 28.000 osoba.

Požar u Fukushimi

Operator havarirane japanske nuklearke Fukushima, Tokyo Electric Power Co (Tepco), objavio je u utorak da je nakon više novih snažnih potresa evakuirano osoblje iz nuklearke, ali da pumpe za hlađenje reaktora 1, 2 i 3 rade bez nepravilnosti.

Nakon potresa je ujutro izbio požar u blizini reaktora 4, koji je ugašen. Tepco je nakon toga naredio svim radnicima i inženjerima da napuste nuklearku. Tvrtka provjerava stanje u nuklearki, ali pojedinosti još nisu poznate, rekao je glasnogovornik korporacije.

Radnik je primijetio vatru na zgradi u blizini reaktora 4, nakon čega su na to mjesto poslani vatrogasci.

Tepco navodi da vatra nije utjecala na razinu radijacije oko elektrane, kao ni na sustav hlađenja.

Vijest o požaru došla je nekoliko minuta nakon što je potres jačine 6,4 u utorak ujutro pogodio istok Japana.

japan