ODGOVOR NA UPIT USTAVNOG SUDA

Stav liječnika iz Petrove: Život počinje od začeća

06.10.2009 u 08:15

Bionic
Reading

'Život počinje spojem muške i ženske spolne stanice', jednoglasni je stav Etičkog povjerenstva Petrove bolnice, koje čine pročelnici svih zavoda. To je ujedno odgovor na upit Ustavnog suda koji ima je upućen zbog zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Takav su odgovor dali Ustavnom sudu, koji je postavio pitanje kada počinje život i kakav je stav struke oko pobačaja.'Upit je stigao ravnateljstvu KBC-a Zagreb, a ono ga je poslalo nama. Nas osmero, članovi Etičkog povjerenstva, nismo imali nedoumica oko toga kada počinje život. Što se tiče pobačaja, nismo željeli ulaziti u taj problem. Neka zakonodavac odluči kad je ta granica i kad se pobačaj smije obaviti', rekao je Slavko Orešković, predstojnik Petrove bolnice.

Pretpostavlja se da je Ministarstvo zdravstva u očitovanju objasnilo da je zabranilo zamrzavanje zametaka jer je zametak živo biće i ima pravo na život, koje mu Ustavni sud mora zaštititi. Stoga je Ustavni sud krenuo u najtežu pravnu raspravu - kada počinje život.

'Za mene osobno ovdje nema sumnje - počinje začećem. Osobno sam od onih koji ne rade pobačaje, no držim se zakona i u Petrovoj se može obaviti i taj zahvat. I ubuduće ću činiti kako zakon kaže', istaknuo je Orešković.

'Stav Petrove bolnice, kao najveće takve ustanove kod nas, svakako ima odgovarajuću težinu, no Ustavni je sud dužan svako mišljenje samo razmotriti, a ne i prihvatiti', kazao je za Jutarnji.hr jedan sudac Ustavnog suda. Dodao je kako u službenim i neslužbenim raspravama koje su se na Ustavnom sudu vodile oko medicinski potpomognute oplodnje, nikada nije problematiziran pobačaj.

I kad bi Ustavni sud prihvatio stav da život počinje spojem jajne stanice i spermija, objašnjava sudac, to ne bi automatski značilo da se ukida legalni pobačaj. Trebalo bi prije pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona koji regulira pobačaj i čekati odluku Ustavnog suda.

'Znali smo da će pobačaj biti sljedeći korak, no nismo znali da će odmah naći i stručnjake koji će tome aplaudirati. Pitanje o tome kada počinje život jedno je od najsloženijih medicinskih, etičkih, filozofskih pitanja. Ja bih se, recimo, osobno priklonio onima koji tvrde da je život DNA, a da smo mi samo transmiteri, prijenosnici', rekao je jedan od ginekologa.