OŠTRA KRITIKA PISMA BISKUPA O EU

'Stav Crkve je stav HDZ-a!'

25.03.2010 u 15:55

Bionic
Reading

Nakon što su se hrvatski biskupi i službeno nedavno obratili javnosti pismom kojim su pokušali pojasnili stav Katoličke crkve o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, pokušali smo doći do komentara poznavatelja situacije u samoj Crkvi

Razgovarali smo prvo s dr. Annemarie Grünfelder, uglednom intelektualkom i autoricom, koja se, kako nam sama kaže, više ne identificira s pojmom teologinja.

'Kao prvo, iznenadilo me da su se biskupi odlučili očitovati o toj temi. Ipak, trebalo bi ih podsjetiti na to da Europa nije samo kršćanska, kako to oni pišu u svom pismu, nego i sekularna i prosvjetiteljska. Postoje sekularne vrijednosti u europskoj baštini koje imaju svoje mjesto i koje se ne mogu ignorirati', rekla nam je dr. Grünfelder.

Podsjetimo, hrvatski biskupi u pismu navode da mnogi Europljani ostavljaju dojam da žive bez duhovnih korijena. Posljedica toga je, navodi se u pismu, ozakonjenje pobačaja, eksperimentiranje nad embrijima, kloniranje, eutanazija, istospolni brakovi i odbacivanje kršćanskih simbola.

'Te stvari su jako pojednostavljeno prikazane u pismu biskupa. Naravno da je gay parovima braniti prava koja imaju heteroseksualni parovi obična diskriminacija. Nadalje, kloniranje se u Europi ne događa ni približno na način na koji opisuju biskupi. Moram reći da je pismo odraz i pomalo priprostih duhova među našim biskupima, da baš ne iskoristim neke teže riječi. Ponavljam, Europa se ne temelji samo na kršćanskim nego i sekularnim i prosvjetiteljskim vrijednostima, a činjenica je da su najnaprednije zemlje Europe upravo one koje su najviše odmakle u tim vrijednostima', zaključuje dr. Grünfelder.

Don Ivan Grubišić, liberalni svećenik koji u svojim javnim istupima nerijetko kritizira postupke crkvenog vrha, u razgovoru za tportal samo se nasmijao kad smo mu spomenuli pismo biskupa o Europskoj uniji.

'Pa nije valjda Europa popila rakiju da ne zna što radi? Oni bi solili pamet Europi… Što se babi htilo, to se babi snilo. Biskupi i dalje misle da je njihova riječ zadnja, ali ta vremena su davno prošla. Moraju prvo pomesti ispred svog praga, a Crkva živi u bogatstvu dok propovijeda siromaštvo, potresaju ih pedofilski skandali, a oni bi dijelili lekcije Europi. Pa ta Europa je sekularizirana, to je civilizacijski proces koji se ne može zaustaviti metlom', rekao je Grubišić u razgovoru za tportal.

Iako Grubišić, jedan od rijetkih među svećenicima koji se usuđuje dići glas protiv službene Crkvene 'istine', ne želi pridavati previše pažnje biskupima, činjenica je da je njihov glas zapravo službeni glas Katoličke crkve u Hrvatskoj.

'Ma njihov stav je stav HDZ-a, a stav HDZ-a je njihov stav i mi se tako stalno vrtimo u krug, vezani su s politikom, a nijedna država crkvi ne daje tolike novca iz proračuna i tu nema šanse da se išta promijeni. Pljačkaju narod, a propovijedaju siromaštvo, to su farizeji i licemjeri. Hrvatska je de facto klerikalna zemlja, a de iure je sekularna i građanska. Oni jednostavno žele zadržati monopol Crkve nad društvom', ustvrdio je Grubišić. No taj ugledni mislilac ne smatra da će to trajati vječno.

'Stvari danas stoje drukčije od onoga što bi oni htjeli, treba pogledati stvarnosti u oči. Onaj tko se ne mijenja u skladu sa svijetom ostaje u prošlosti. Pa ne mogu oni zaustaviti civilizacijske pomake, njima je vjerojatno za sve i dalje kriv komunizam', zaključio je Grubišić.