ubijeno 12 žena

Statistika je poražavajuća: U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje

22.09.2022 u 20:14

Bionic
Reading

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na višestruki feminicid 22. rujna 1999. na zagrebačkom općinskom sudu. Situacija ni danas nije bolja jer je u Hrvatskoj lani ubijeno 14 žena, a u prvih osam mjeseci ove godine čak njih 12

'Mi sada u ovom trenutku imamo žene koje se boje za svoj život i zato je važno da dam do znanja svima nama koji smo danas ovdje da dok mi pričamo, žene žive u strahu, ističe Lorena Zec iz udruge SOS Rijeka za središnji Dnevnik HRT-a.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. Statistika je poražavajuća. 'U prvih 8 mjeseci ove je godine evidentirano 6,1% više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji, točnije 1223 žrtve, u odnosu na isto razdoblje lani', rekla je Irena Petrijevčanin Vuksanović, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Lani je ubijeno 14, a ove godine dosad već 12 žena. S Općinskog suda u Zagrebu, gdje je 1999. počinjen femicid, danas se šalju jasne poruke. 'Puno je teže patrijarhat rastvoriti i pokazati što je ključ, ako imate i sutkinje, čuli ste kakve izjave se daju, što bismo mi kad bismo sve nasilnike zatvorili? Ne bismo imali nasilja', rekla je Rada Borić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba. 'Država, kada govorimo o nasilju prema ženama, nema pravo pogriješiti, nema pravo zatvoriti oči i nema pravo probleme mesti pod tepih', poručila je Sabina Glasovac (SDP).

  • +9
Obilježena obljetnica ubojstva triju žena na Općinskom sudu 1999. Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Lucija Judnić je razgovarala s profesoricom Marinom Ajduković koja je govorila o tome koliko su žrtve zaštićene, budući da mnogi primjeri pokazuju da su mjere zabrane neučinkovite. 'Podaci i konkretni slučajevi pokazuju da žene žrtve nasilja u obitelji nisu zaštićene. U navedenim slučajevima se radilo o ženama za koje se znalo da su dugo izložene nasilju. Imamo veliki broj takvih slučajeva', rekla je Ajduković. Ističe da svaki slučaj treba pomno pogledati i analizirati da bi se vidjelo što se prepustilo u prepoznavanju okidača rizičnih situacija koje pridonose eskaliranju.

'Tu je bitno da vidimo što se može drugačije napraviti. Po mom mišljenju, sada je krajnji trenutak da krenemo u izradu protokola za procjenu rizika koji će se primjenjivati na različitim razinama', dodala je.

Do kraja godine trebao bi stići novi paket zakonskih mjera prema kojima bi se umjesto mjera zabrane prilaska ili komunikacije, počinitelj mogao naći u istražnom pritvoru. Ajduković je rekla da je to situacija za koju je jako važno da se vidi strukturirana procjena razine rizika tko treba nužno i odmah ići u istražni zatvor.