IZVJEŠTAJ O DNEVNIKU

State Department oštro kritizirao CNN

23.09.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Glasnogovornik američkog State Departmenta u subotu je oštro kritizirao CNN, rekavši da je ta TV mreža izvijestila o osobnom dnevniku američkog veleposlanika Christophera Stevensa nakon njegove smrti prilikom napada na američki konzulat u Libiji, unatoč protivljenju njegove obitelji

Glasnogovornik State Departmenta, Philippe Reines rekao je da je CNN uzeo Stevensov osobni dnevnik s mjesta gdje su on i još tri Amerikana ubijena u oružanom napadu u Bengaziju 11. rujna i koristio ga u izvještavanju o tom događaju unatoč izraženom protivljenju članova njegove obitelji.

'Čiji je prvi instinkt bio da uklonite s mjesta zločina dnevnik čovjeka ubijenog zajedno s još trojicom Amerikanca koji su služili našoj zemlji, to pročitate, prepišete, e-mailom pošaljete drugima u redakciji da čitaju i tek kada im je znatiželja u potpunosti zadovoljena, pomislite nazvati obitelj ili obavijestiti vlasti?' navodi Reines u priopćenju.

CNN je odgovorio da prvotno nije izvijestio o postojanju dnevnika iz poštovanja prema obitelji, ali je u konačnici 'osjetio da su u dnevniku otvorena pitanja koja su zahtijevala cjelovito izvještavanje'.

'Mislimo da javnost ima pravo znati ono što je CNN doznao iz više izvora o strahovima i upozorenjima o terorističkoj prijetnji prije napada u Bengaziju koji sada otvaraju pitanja o tome zašto State Department nije učinio više kako bi zaštitio veleposlanika Stevensa i ostalo američko osoblje', uzvratio je CNN-u pisanoj izjavi poslanoj Reutersu.

'Možda je ovdje pravo pitanje zašto State Department sada napada glasnika', dodaje CNN u priopćenju.

U priči objavljenoj na svojoj mrežnoj stranici, CNN je izvijestio da je pronašao dnevnik na katu konzulata, koji je nakon napada ostao 'u velikoj mjeri nezaštićen'.

CNN je pronađeni dnevnik opisao kao notes sa sedam stranica rukopisa i rekao da sadrži natuknice o situaciji u Libiji koje je TV mreža potkrijepila s drugim izvorima.

U svojoj je izjavi, glasnogovornik Reines rekao da su djelatnici CNN-a barem nekoliko puta u telefonskim pozivima pitali članove Stevensove obitelji može li TV mreža izvijestiti o sadržaju dnevnika i opetovano im je rečeno da ga obitelj želi vidjeti prva.

'Ali obitelji Stevens nikada nije pružena ta prilika. Pretpostavljam da su četiri dana bila najdulje koliko se CNN mogao kontrolirati, pa su onda krenuli dalje i to iskoristili. I to u cijelosti jer su tako osjećali', rekao je on.

CNN je objavio da je dnevnik našao četiri dana nakon što je Stevens ubijen i nekoliko sati nakon što je nađen obavijestio članove obitelji, te im na njihov zahtjev dnevnik poslao preko treće strane. Veleposlanikove su bilješke CNN-u poslužile kao naznake o stanju u Libiji, posebno u Bengaziju, koje je potom potkrijepio s drugim izvorima, ustvrdila je TV mreža.