CENTAR ZA GERONTOLOGIJU

Starije osobe po vrućini kontaktirajte češće

26.05.2009 u 15:57

Bionic
Reading

Starije osobe nikako se ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito ne stariji srčani bolesnici niti gerijatrijski bolesnici oboljeli od šećerne bolesti, a prilikom izlaska van moraju zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom, preporuke su Centra za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar starijim osobama za vrijeme visokih temperatura

ZAGREB - Suncu se osobito ne bi smjele izlagati starije osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti.

Dnevno je nužno uzimanje do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva. Potrebno je izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela i uzimati puno sezonskog voća i povrća.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, a svaka pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune za stariju osobu, osobito bolesnu i funkcionalno onesposobljenu.

U tom slučaju bolesnik se mora hitno javiti svom izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebale bi učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta.

Starija osoba mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osnovne podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe.

Gerontološki centar ujedno prepručuju starijih građanima da se izvan kuće kreću isključivo u jutarnjim i večernjim satima te da pritom što više borave u prirodi.