TUŽNA STAROST

Starica zbog duga od 624 kune završila u zatvoru

23.10.2012 u 20:30

Bionic
Reading

Starica Minka Maltarić u zatvoru je završila jer je komunalnoj tvrtki dugovala za odvoz smeća. Osim stare kuće, nema druge imovine pa je sud dugovanje zamijenio zatvorom

'Kaj sam pod starost doživjela da me vode u zatvor kao kakvog kriminalca', požalila se 72-godišnja Minka Maltarić iz Cvetlina kraj Trakošćana novinarima 24 sata, nakon što je završila u zatvoru, jer je komunalnoj tvrtki Ivkom iz Ivanca ostala dužna 624,26 kuna za odvoz smeća.

Osim stare kuće u Cvetlinu nema nikakve imovine pa joj je sud dugovanje zamijenio šestodnevnom kaznom zatvora.

Novinarima je ispričala kako tijekom prošle i ove godine baka Minka nije platila pet računa, jer za njih nije imala novca pa su iz Ivkoma pred Općinskim sudu u Varaždinu pokrenuli ovršni postupak. Dug je s troškovima i kamatama porastao na 744 kune, a baku je u njezinu domu posjetio ovrhovoditelj.

Kad se uvjerio da, osim starog televizora nema što zaplijeniti, krajem rujna sud je donio novo rješenje kojim baka zbog duga koji je narastao na 1.000 kuna mora na izdržavanje kazne.

Prošle srijede u varaždinski su je zatvor odveli policajci, a baku su, unatoč problemima s bolesnim koljenom i bruhom i činjenici da hoda uz pomoć štake, smjestili u sobu s četiri zatvorenice.

Na zatvorske dane nije se žalila, a kući, koja nema ni kupaonice, niti je spojena na kanalizaciju, vratila se jučer.