ILEGALNI DOMOVI ZA UMIRANJE

Starci drogirani i bez grijanja

22.12.2008 u 12:30

Bionic
Reading

Nakon što su razotkrili ilegalni starački dom bivšeg kuhara iz Brezovice Mije Penića, reporteri Večernjeg lista slične su institucije s katastrofalnim uvjetima otkrili u Trnju i Štrigovi, nedaleko od Čakovca

Na ulazu u ilegalni starački dom PT Novi dom u Sv. Jurju u Trnju nedaleko od Čakovca, vlasnice Slavice Šestan-Perić, nalazi se blatnjavo dvorište s neuređenim voćnjakom, maleni plato s dva polomljena plastična stolca.

Reportere je primila njegovateljica-kuharica-čistačica-medicinska sestra-maserka Jelena. Čim uđu u zgradu posjetitelje zapuhne nesnosan smrad i zrak hladniji od onoga vani. S lijeve strane je dnevni boravak u koji ni teoretski ne može stati svih 12 staraca na izdisaju. Pod u prizemlju je sklizak, mastan, na katu ljepljiv. U sobičcima musavih prozora dva, tri, čak i četiri kreveta. Na sve strane vlaga probija kroz zidove. Starci leže pod dvije ili tri deke. Smrad mokraće na katu je nesnosan. Svi šute, hipnotizirano bulje ispred sebe. Od njih se ne može izvući niti riječ. Mjesečni smještaj u takvom užasu stoji dvije tisuće kuna.

'Malo je neuredno. Ja sam sama s njih 12. A došli ste baš prije ručka pa moram i kuhati', ispričala se Jelena reporterima koji su glumili mladi bračni par.

Na primjedbu da je u domu užasno hladno djelatnica je ustvrdila da je štićenicima vruće te da su oni zatražili da se isključi grijanje.

'Triput na dan dobivaju tablete za smirenje. Da im bude lakše, a i nama je onda lakše. A vrata zaključavamo jer je jedna nedavno odlutala. Ne možemo stalno na njih paziti', kazala je Jelena.

Slično je, doduše bez intenzivnog smrada, ali mnogo hladnije i u domu Slavice Šestan-Perić u Štrigovi, koji je otvorila prije mjesec dana. U Štrigovi svih devet štićenika je do grla zakopčano i u čizmama gledalo televiziju. Sekundu prije novinara u dom je uletjela jedna radnica s pladnjem punim kolača. Otrčala je unutra i u sekundi ih servirala.

Sobe u Štrigovi nešto su veće, namještaj je nov, svi madraci pokriveni su najlonom kojim je u hodniku 'sanirana' i rupa ispod vrata. A grijanja nema!

Nakon što joj je Ministarstvo socijalne skrbi u rujnu prošle godine zabranilo rad, biznis sa starcima Slavice Šestan-Perić je ilegalan. Kako bi imala pečat, otvorila je obrt za pokretnu trgovinu, a sa svim štićenicima potpisuje ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

Trenutačno ih ima 21! Za sve to zna ravnateljica Centra za socijalnu skrb Janja Balent koja, zbog nemogućnosti bilo kakve druge akcije, u lokalnim medijima apelira na obitelji staraca da svoje roditelje, djedove i bake izbave iz hladne ubožnice.