SUĐENJE FILIPOVIĆU

Starca živog zapalio pa kupio laptop i prstenje

26.09.2011 u 17:08

Bionic
Reading

Peri Lukiću (33) u ponedjeljak je u koprivničkoj stalnoj službi Županijskog suda u Varaždinu nastavljeno suđenje za sudjelovanje u okrutnom ubojstvu iz koristoljublja Hrvoja Filipovića (71). Optužnica ga tereti da je zajedno sa sada pokojnom nevjenčanom suprugom Maricom Duvnjak 31. siječnja preko oglasa Filipovića namamio u unajmljeni stan, gdje su ga omamili sedativima u piću i posjeli u njegov BMW. Lukić ga je odvezao u šumu Ravenščica na granici Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Iznio je Filipovića iz auta, polio ga s nekoliko litara benzina i živog zapalio

Lukićevi otisci pronađeni su u kupaonici Filipovićeva stana, na prtljažniku auta i na boci pića u BMW-u. Nakon povratka u Zagreb opljačkao je umirovljenikov stan i tjedan se dana s Maricom koristio njegovim kreditnim i bankovnim karticama. Na bankomatima i u raznim trgovinama na području Zagreba potrošili su Filipovićevih 97.000 kuna, a ukradeni BMW Lukić je planirao prodati u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Lukić se na početku suđenja prije tri tjedna izjasnio da se ne smatra krivim i rekao je da će na kraju iznositi svoju obranu. M. Duvnjak preminula je 27. srpnja od karcinoma pluća u 34. godini života pa je stoga optužnica u međuvremenu izmijenjena, odnosno postupak protiv nje je prekinut.

Kristina Pokupčić i Ivana Bačić, biološka i kemijsko-fizikalna vještakinja, na ročištu su kazale su da je analizom DNK utvrđeno da je karbonizirani leš zaista Filipovićev te da je zapaljen motornim benzinom. Daktiloskopski vještaci Darko Semper i Ivan Premužić, pak, istaknuli su da su pronašli Lukićeve otiske na prednjoj strani ladice kupaoničkog ormarića u Filipovićevu stanu te na vanjskoj strani prtljažnika i na boci alkoholnog pića u BMW-u. Svjedočili su i Ivan Šalaj, Marija Petrović i Ivica Lončarević, ubojičini prijatelji. Govorili su o tome kako su ih upoznali, kao i o boravku na izmišljenoj Maričinoj rođendanskoj zabavi gdje je zadnji put viđen Filipović.

'Pero mi je jednom prilikom kazao da se Hrvoje zagrijao za Maricu kao riba za udicu i da je jako bogat. Rekao mi je da planira omamiti Hrvoja i dići mu novac s kartica. Rekao sam mu da to ne čini. Nakon nekoliko dana primijetio sam da Pero i Marica imaju novi laptop, mobitel, dva prstena. Imali su i više boca soka, što prije nije bio slučaj', istaknuo je Lončarević.

Sljedeće ročište zakazano je za 14. studenoga kada bi trebao svjedočiti i Muhamed Hujdur, Lukićev prijatelj, koji se jučer, iako mu je poziv uredno dostavljen, nije pojavio u sudnici.