RAPA NUI

Stanovnici Uskršnjeg otoka prijete odvajanjem od Čilea

13.08.2010 u 12:13

Bionic
Reading

Uskršnji otok, koji se nalazi u Tihom oceanu, jedna je od glavnih turističkih destinacija u Čileu, ali je ovaj egzotični raj epicentar napetog graničnog spora: vođe Uskršnjeg otoka prijete južnoameričkoj zemlji da će izglasati neovisnost i pridružiti se Polineziji ako Čile ne udovolji zahtjevima za povrat oduzete imovine

Neki pripadnici naroda Rapa Nui, drevne kulture koja je stvorila goleme glave u obliku kipova (Moai) po kojima je ovaj otok naširoko poznat, traže povrat imovine to jest zemlje svojih predaka, koju je Čile okupirao pedesetih godina 20. stoljeća.

Pripadnici naroda Rapa Nui pokrenuli su svojevrsnu pobunu te zauzeli zemljišta koja traže natrag. Kriza je dovela do ostavke guvernera otoka Pedra Edmundsa Paoae.

Prema promatračima, povijesne razlike između polinezijske etničke skupine Rapa Nui i čileanske vlade intenzivirale su se prije nekoliko mjeseci nakon imenovanja Paoae za guvernera otoka.Predsjednik Čilea Sebastian Piñera uputio je na otok nekoliko predstavnika, uključujući i Raula Celisa, načelnika Valparaisa, regije kojoj administrativno pripada otok, kako bi se pronašlo rješenje sukoba.

U međuvremenu, predsjednik parlamenta Rapa Nui Leviant Araki uputio je pismo čileanskom predsjedniku i Pacific Forumu, koji predstavlja vlade Oceanije, u kojem ih moli da se razmotri u uključivanje otoka tom kontinentu. Uskršnji otok se nalazi 3.500 km od čileanske obale i 4.050 km od Tahitija, ali je zemljopisno na području Polinezije.

Međutim, čileanske vlasti zanemaruju rizik da otok više ne bude u sastavu Čilea. Raul Celis smatra spornim pitanje reprezentativnosti parlamenta, stvorenog 2009, jer obuhvaća članove 36 obitelji koje nasljeđuju otok.

'Mislim da je položaj predsjednika Sabora Rapa Nui sasvim izoliran i da se, prema onome što sam mogao vidjeti na otoku, točka sukoba nalazi unutar njegovih stanovnika jer ih ima mnogo koji se ne žele odvojiti od naše zemlje', rekao je Celis.

Vrhovni vođa Vijeća starješina Uskršnjeg otoka Alberto Hotusa kazao je da iako su nesumnjivo Polinežani, Rapa Nui su i Amerikanci. 'Čile je u Americi, a mi smo dio Čilea', kazao je Hotusa.